11:59 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Σάλος στην Ιαπωνία λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 λόγω σεξιστικών σχολίων.

Την άδεια σε γυναίκες να παρευρεθούν σε ανώτερες συνεδριάσεις της κυβέρνησης, με την υποχρέωση ωστόσο να κρατούν το στόμα τους… κλειστό, έδωσε το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του επικεφαλής της επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, για σεξιστικά σχόλια.

Ο Τοσιχίρο Νικάι, ο 82χρονος γενικός γραμματέας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιτραπεί σε πέντε γυναίκες να συμμετάσχουν στις συναντήσεις, στις οποίες συνήθως δίνουν το «παρών» μόνο άνδρες.

Παρ' όλα αυτά, απαγορεύεται στις γυναίκες να μιλούν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ενώ μπορούν να υποβάλουν γνώμες μόνο στο γραφείο της γραμματείας μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τι είδους συζητήσεις γίνονται» δήλωσε ο Νικάι, σημειώνοντας ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγονται.

Νωρίτερα, μια ομάδα γυναικών βουλευτών ζήτησε από τον Νικάι να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών που καταλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι σάλος είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι, υποστήριξε ότι οι γυναίκες «μιλούν πάρα πολύ», με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Μόρι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που έκανε στην οργανωτική επιτροπή του Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων ότι «οι γυναίκες έχουν έντονη αίσθηση αντιπαλότητας», ενώ αισθάνονται την ανάγκη να συμμετάσχουν στη συνομιλία εάν μιλήσει κάποιος.

«Κάποιος μου είπε ότι αν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών (στο διοικητικό συμβούλιο), πρέπει επίσης να περιορίσουμε σε κάποιο βαθμό τον χρόνο ομιλίας τους. Διαφορετικά, δεν θα σταματήσουν ποτέ, κάτι που είναι προβληματικό» υποστήριξε επίσης.

Οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αναζητούν πλέον μια νέα γυναίκα επικεφαλής και επικεντρώνονται στην πρώην παγοδρόμο ταχύτητας και σημερινή υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων, τη Σέικο Χασιμότο, σύμφωνα με την καθημερινή ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία κατατάσσεται 121η ανάμεσα σε 153 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη «Gap Gap 2020» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Είναι η χαμηλότερη θέση από οποιασδήποτε άλλη προηγμένη χώρα.

Tags:
σεξισμός, γυναίκες, γυναίκα, συνεδρίαση, Κυβέρνηση, Ιαπωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK