14:35 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Τρίτη και τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού αποτελεί η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγο Θόδωρο Τσίκα. Ο ίδιος τονίζει ότι «πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα Έξι Σημεία του Πλαισίου Γκουτιέρες, χωρίς κωλυσιεργία».

«Είναι η τρίτη και η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού σήμερα. Και είναι τώρα ή ποτέ» δηλώνει κάθετα ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος Θόδωρος Τσίκας, ενόψει της πολυαναμενόμενης άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό τις προσεχείς ημέρες.

Ο ίδιος προσθέτει εμφατικά: «Η μοναδική λύση εν προκειμένω είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με βάση την ήδη συμφωνημένη αρχή της πολιτικής ισότητας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Με άλλα λόγια, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα δίλημμα: Ομοσπονδία ή Διχοτόμηση. Τέλος!».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση!» συνεχίζει ο κ. Τσίκας, που θεωρεί υπεύθυνη την ελληνοκυπριακή μεριά για το «ναυάγιο» των δυο προγενέστερων ευκαιριών που είχαν δοθεί το 2004 (με το σχέδιο Ανάν) και το 2017 (στο Κραν Μοντανά, της Ελβετίας).

«Αν δεν συμφωνήσουν αυτή τη φορά, θα ριφθούν οι ευθύνες στους Ελληνοκύπριους και περαιτέρω θα δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία να προωθήσει κινήσεις για νομιμοποίηση της διχοτόμησης» προβλέπει.

«Υπάρχει καχυποψία για την ελληνοκυπριακή πλευρά - Απροθυμία της Ευρώπης να παρέμβει»

«Ήδη υπάρχει μεγάλη κόπωση και στην Ευρώπη για το Κυπριακό καθώς και καχυποψία για το κατά πόσο θέλει όντως η ελληνοκυπριακή πλευρά να βρεθεί λύση και τώρα καθώς και το 2004 και το 2017 την είχε μπλοκάρει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει τη δική μας πλευρά σε όσους φέρουν ευθύνες για το αδιέξοδο. Επομένως, υπάρχει απροθυμία των Ευρωπαίων να παρέμβουν γιατί ξέρουν τι είχε συμβεί με ευθύνη των Ελληνοκυπρίων. Το θέμα πρέπει να λήξει τώρα. Δεν θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία» επιμένει ο διεθνολόγος, διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου «πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα Έξι Σημεία του Πλαισίου Γκουτιέρες, ως έχουν, χωρίς κωλυσιεργία».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και αλλαγές στο σύστημα των εγγυήσεων.

Το περιεχόμενο της λύσης έχει στο μεταξύ συμφωνηθεί κατά 99%, συνεχίζει. Απομένει η πολιτική βούληση. Υπάρχει; Σταθερό εμπόδιο, αναγνωρίζει ο διεθνολόγος, παραμένει «το εσωτερικό πολιτικό κόστος» μιας ή της συμφωνίας, διότι «κάθε λύση εμπεριέχει και το στοιχείο του συμβιβασμού, στοιχείο που κατεξοχήν υπάρχει στην επίλυση του Κυπριακού».

Βεβαίως, η σημερινή κινητικότητα για το Κυπριακό σχετίζεται με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.

«Αυτά αυτά σήμερα γίνονται γιατί η ΕΕ θέλει να αποκτήσει ένα σταθερό πλαίσιο σχέσεων με τους Τούρκους - κάτι που θέλουν όμως και οι Τούρκοι, παρά τις ρητορικές κορώνες του κ. Ερντογάν κατά καιρούς. Για να επιτευχθεί αυτό έχουν αρχίσει και οι διερευνητικές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και αναζητείται λύση στο Κυπριακό. Είναι κοινό πακέτο, παρότι αυτό δεν λέγεται. ΗΠΑ και ΕΕ. Τα πάντα εναπόκεινται στο αν θα υπάρξει πολιτική βούληση για έναν συμβιβασμό απ' την Ελληνοκυπριακή μεριά και πώς αυτόν θα μπορέσουν να τον "πουλήσουν" στο εσωτερικό τους. Γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος ασφαλώς» συνοψίζει ο κ. Τσίκας.

Tags:
ΕΕ, Κυπριακό, τουρκοκύπριοι, ελληνοκύπριοι, Τουρκία, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK