20:27 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2055)
0 02
Βρείτε μας

Στον εντοπισμό μιας ακόμα μετάλλαξης του κορονοϊού κατέληξαν επιστήμονες στη Φινλανδία, ονομάζοντας τη νέα μετάλλαξη Fin-796H ή φινλανδική μετάλλαξη.

Στον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού έφτασαν επιστήμονες, κάνοντας λόγο για το «φινλανδικό» στέλεχος.

Το συγκεκριμένο στέλεχος αποτελεί την πιο πρόσφατη ανακαλυφθείσα παραλλαγή του SARS-CoV-2, αν και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις, η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η ιαπωνική, είναι παρόμοιες.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε στη νότια Φινλανδία και ονομάστηκε Fin-796H, σύμφωνα με κοινή μελέτη από τα εργαστήρια Vita και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Σύμφωνα με το φινλανδικό εργαστήριο, το νέο στέλεχος δεν μπορεί να ανιχνευθεί από όλες τις εξετάσεις PCR που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα χαρακτηριστικά της φινλανδικής μετάλλαξης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εργαστηρίου: «Το Vita Laboratoriot Oy και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, έχουν εντοπίσει μια προηγουμένως άγνωστη παραλλαγή του κορονοϊού, σε ένα δείγμα από τη νότια Φινλανδία. Οι μεταλλάξεις σε αυτήν την παραλλαγή καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση σε τουλάχιστον μία από τις δοκιμές PCR που συνιστάται από τον ΠΟΥ. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προσδιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».

Αν και το νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού περιέχει μεταλλάξεις που μπορούν επίσης να εντοπιστούν στα βρετανικά και νοτιοαφρικανικά στελέχη, είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα που έχουν εντοπιστεί.

«Η κληρονομικότητά του έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγουμένως διαδεδομένες παραλλαγές στον κόσμο, αλλά δεν φαίνεται να ανήκει στην ίδια γενιά με τις προηγούμενες γνωστές παραλλαγές» αναφέρει η δήλωση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στο εργαστήριο Vita Laboratories Σακάρι Ζοκιράντα δήλωσε πως μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο στέλεχος εμποδίζει την ανίχνευσή της με τις εγκεκριμένες από τον ΠΟΥ μεθόδους.

«Αυτό παρατηρήθηκε κατά την ανάλυση ενός δείγματος από έναν ασθενή με την παραλλαγή της λοίμωξης COVID-19» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πού αναπτύχθηκε αυτή η μετάλλαξη, αλλά είναι απίθανο να συνέβη στη χώρα, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στη Φινλανδία είναι σημαντικά χαμηλότερος απ' ό,τι σε άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, η αντίσταση του νέου στελέχους στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα παραμένει ασαφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας, ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε κατά 548 την Τετάρτη, φτάνοντας συνολικά τα 51.595 κρούσματα, ανάμεσα στους 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ανέρχεται σε 723.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, σχεδόν 240.000 Φινλανδοί έχουν ήδη λάβει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του πληθυσμού.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2055)
Tags:
πανδημία, νεκροί, κρούσματα, εμβόλιο, COVID-19, Φινλανδία, μετάλλαξη κορονοϊού, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK