18:03 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

«Τα επτά λεπτά του τρόμου», δεν… τρόμαξαν τελικά τους επιστήμονες της NASA και το Perseverance όχι μόνο προσγειώθηκε σώο και αβλαβές στον «Κόκκινο Πλανήτη», αλλά έστειλε και την πρώτη φωτογραφία.

Στην επιφάνεια του Άρη προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας το ρομποτικό διαστημόπλοιο – εργαστήριο «Perseverance» που θα αναζητήσει στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ή όχι ότι κάποτε υπήρξε ζωή στον «Κόκκινο Πλανήτη», στο πλαίσιο της αποστολής «Mars 2020».

Η διαδικασία προσεδάφισης διήρκησε μερικά λεπτά, ανάμεσα στα οποία ήταν και «τα 7 λεπτά του τρόμου», όπως τα αποκάλεσαν οι επιστήμονες της NASA, μέχρι το Perseverance να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον κρατήρα Jezero, αφού περάσει μέσα από την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», πραγματοποιώντας ένα καθοριστικό βήμα ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που προγραμματίζει η NASA στον Άρη για τα επόμενα χρόνια.

Με το που προσγειώθηκε σώο και αβλαβές, οι επιστήμονες της NASA ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Λίγα δευτερόλεπτά μάλιστα μετά, έλαβαν και την πρώτη εικόνα από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι το διαστημικό όχημα «Perseverance» άρχισε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020, ενώ διένυσε 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φθάσει στον «Κόκκινο Πλανήτη». 

Διαθέτει επιστημονικά όργανα τα οποία το καθιστούν ως το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει σταλεί ποτέ από τη NASA σε άλλο ουράνιο σώμα.

Αναμένεται να συλλέξει αρειανά δείγματα, τα οποία θα σταλούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, ενώ θα κατέβει μέσα στον κρατήρα «Jezero», όπου κάποτε βρισκόταν μια αρχαία λίμνη, καθώς και δέλτα ποταμού. Εκεί θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο… φιλόξενος.

Το σκάφος - εργαστήριο διαθέτει επίσης μια πειραματική συσκευή που μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, όπως επίσης και ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους ήχους στον Άρη.

Παράλληλα, θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο πλανήτη, ενώ το Perseverance θα αναζητά νερό και άλλα στοιχεία που θα «μαρτυρούν» πως υπήρξε κάποτε εκεί ζωή…

Tags:
διάστημα, πλανήτης, Άρης, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK