14:10 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ευθύνες επιρρίπτει η Κύπρος στην Τουρκία για μεγάλο τμήμα των μεταναστευτικών ροών που δέχεται, τονίζοντας ότι «δεν εφαρμόζει κανένα συμφωνηθέν πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης έναντι της Κύπρου».

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εξωτερικών της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «έχει δημιουργήσει, αντί να αποτρέψει, νέα μεταναστευτική οδό στην Ανατολική Μεσόγειο που επιβαρύνει την Κύπρο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χθες, πραγματοποιήθηκε διυπουργική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Εσωτερικών Νίκου Νουρή, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, με αντικείμενο τη συζήτηση και τον συντονισμό για την αποτελεσματικότερη προώθηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συζήτησης του Νέου Μεταναστευτικού Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, τα δύο υπουργεία τονίζουν ότι ως προς την εσωτερική διάσταση, αναδείχθηκε εκ νέου η σοβαρότητα του μεταναστευτικού προβλήματος και το δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές που επωμίζεται η Κύπρος ως κράτος πρώτης γραμμής.

Η Κύπρος, όπως αναφέρεται, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενο κράτος με νησιωτικό χαρακτήρα, αποτελεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού. Το ποσοστό των αιτούντων ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας ανέρχεται στο 4% του πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, αφού το αντίστοιχο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κυμαίνεται στο 1%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ανακοινωθεί, η μεγάλη πλειοψηφία των ροών μεταναστών έχει προέλευση την Τουρκία, η οποία, όπως τονίζεται, δεν εφαρμόζει κανένα συμφωνηθέν πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης έναντι της Κύπρου και με τη στάση της έχει δημιουργήσει, αντί να αποτρέψει, νέα μεταναστευτική οδό στην Ανατολική Μεσόγειο που επιβαρύνει την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να υπόκειται σε υπέρμετρο άχθος το οποίο ουσιαστικά θέτει υπό δοκιμασία το εθνικό σύστημα ασύλου.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι υπάρχει ανάγκη, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, να συνδράμουν ώστε να εξευρεθούν άμεσα πρακτικές λύσεις για αποτροπή των παράνομων ροών αλλά και διασφάλιση νόμιμων επιστροφών.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι το μεταναστευτικό θα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα ενόψει και του Συμβουλίου που οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου.

Tags:
μεταναστευτικό, μετανάστες, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK