22:21 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας με διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και πρέπει να συνομιλήσει με τη Ρωσία σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας της, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή. 

«Τώρα εναπόκειται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις και να προσπαθήσουν να βρουν τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας. Αυτή η κοινή έννοια σημαίνει επίσης ότι πρέπει να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία, είναι απαραίτητο να ζούμε ειρηνικά», δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις σε πολλές περιφερειακές κρίσεις που περιβάλλουν την Ευρώπη από κοινού και πρέπει να χρησιμοποιηθούν διεθνείς πλατφόρμες στη διαδικασία, είπε.

«Πρέπει να βρούμε λύση σε περιφερειακά ζητήματα - από το Σαχέλ όπου καταπολεμάμε την τρομοκρατία στη Συρία ή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή τη Λιβύη. Πρέπει να οικοδομήσουμε ασφάλεια και να διασφαλίσουμε ότι θα ενεργούμε μαζί με συντονισμένο τρόπο σεβόμενοι όλους τους συμμάχους, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων του (ΝΑΤΟ), αλλά επίσης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεταξύ των εταίρων του για να βρούμε κοινές λύσεις. Το Ιράν φυσικά είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η παγκόσμια ασφάλεια σημείωσε μια οπισθοδρόμηση τα τελευταία χρόνια, με τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία να αποχωρούν από τη Συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί παρατείνοντας την αβεβαιότητα γύρω από τις συμφωνίες μείωσης όπλων και το χάος γύρω από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη μιας πολυμερούς προσέγγισης και καταδίκασε τις μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ.

Tags:
Μόναχο, ασφάλεια, διάλογος, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK