06:41 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αντίθετος στην αναβίωση της συμφωνίας με το Ιράν εμφανίστηκε, την Παρασκευή (19/02), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τονίζοντας πως «επιστροφή σε αυτήν θα ανοίξει το δρόμο του Ιράν προς το πυρηνικό οπλοστάσιο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντέδρασε την Παρασκευή (19/02) σε πρόσφατη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. 

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, επισημαίνεται:

«Το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η θέση του σχετικά με την πυρηνική συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η επιστροφή στην παλιά συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο του Ιράν προς ένα πυρηνικό οπλοστάσιο. Το Ισραήλ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με αυτό το θέμα».

Επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ δήλωσαν, την Πέμπτη (19/02), ότι είναι έτοιμες να αποδεχθούν πρόσκληση της Ε.Ε. για εξαμερή συνάντηση με το Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως η μορφή 5+1 περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και τη Γερμανία.

Τα έξι έθνη, μαζί με την Ε.Ε. και το Ιράν, είναι από κοινού τα μέρη που διαμόρφωσαν το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) το 2015 και χάρη σε αυτή τη συμφωνία μειώθηκαν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα αποδοχής αυστηρών περιορισμών στην ποιότητα και στην ποσότητα ουρανίου που θα μπορούσε να τελειοποιήσει.

Επίσης, την Πέμπτη (18/02, τοπική ώρα), η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ πως ακύρωσε την απόπειρα της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Reuters. 

Σχολιάζοντας τη δήλωση της Ουάσινγκτον, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ομάδα με τη μορφή 5+1, που υπέγραψε την πυρηνική συμφωνία, δεν υπάρχει πλέον, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για να αναβιώσει το εν λόγω σχήμα.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ιράν, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK