08:36 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε, την Κυριακή (21/02), την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας του Ιράν με επιθεωρητές του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν συνάψει μια προσωρινή συμφωνία με την Τεχεράνη ως προς τη συνέχιση της παρακολούθησης των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, καθώς η ασιατική χώρα σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στους επιθεωρητές στο πλαίσιο της περαιτέρω απομάκρυνσής της από τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη το 2015. 

Το Ιράν ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι από την Τρίτη (23/02) θα απαγόρευε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να διενεργεί επιθεωρήσεις -σε σύντομο χρονικό διάστημα- σε τοποθεσίες που συνδέονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ύστερα από έναν γρήγορο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οργανισμός ανακοίνωσε την Κυριακή (21/02) ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν, βάσει της όποιας η «απαραίτητη επαλήθευση και παρακολούθηση» θα συνεχιστεί για άλλους τρεις μήνες.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ράφαελ Γκρόσι δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Αυτό που συμφωνήσαμε είναι κάτι που είναι βιώσιμο, είναι χρήσιμο να γεφυρώσουμε αυτό το κενό που έχουμε, σώζει την κατάσταση τώρα».

​Με βάση με το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους.

Ωστόσο, ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018, η ιρανική κυβέρνηση από τότε απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του JCPOA.

Υπό τη νέα διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει την επανένταξη στο JCPOA, αλλά υπό τον όρο ότι άλλα «περιφερειακά θέματα» θα μεταφερθούν σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε την Παρασκευή (19/02) ότι η χώρα του θα διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, εάν οι ΗΠΑ «ανεπιφύλακτα και αποτελεσματικά» άρουν πρώτα όλες τις κυρώσεις.

Tags:
συμφωνία, πυρηνική συμφωνία, Ιράν, Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK