06:17 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ελληνικό #MeToo (261)
0 10
Βρείτε μας

Θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτέλεσε η υπόθεση αλλά και η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη. Τι αναφέρουν για το #MeToo στην Ελλάδα.

Αντικείμενο σχολιασμού και δημοσιευμάτων σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού αποτέλεσε τα τελευταία 24ωρα η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

 Η Ελίζα Βόζεμπεργκ
© Φωτογραφία : Προσωπικό αρχείο Ελ. Βόζεμπεργκ

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κάνει λόγο για μεθοδική και συστηματική προσέγγιση θυμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, στα οποία ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ιδιότητά του και σημειώνει ότι προκύπτει άσκηση βίας ή κακοποίηση με τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας.

Επίσης, τονίζεται πως ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, κυρίως αλλοδαπών, ενώ προκύπτει εμμονή για εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

Reuters

Το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «συνελήφθη διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης για κατηγορίες βιασμού» γράφει ότι το «MeToo» έφτασε στους καλλιτεχνικούς θεσμούς της χώρας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι αφού ο ίδιος παραιτήθηκε μετά από αναφορές σε ΜΜΕ για καταγγελίες περί παρενόχλησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές το Σάββατο, καθώς ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως υπόθεση επεκτάθηκε γρήγορα στον χώρο της πολιτικής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού της για αποτυχημένη προσπάθεια συγκάλυψης ζητώντας την παραίτησή της.

NYT

Οι New York Times είχαν άρθρο με τίτλο «Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρατείται μετά από ένταλμα σύλληψης για βιασμό», επισημαίνοντας πως αυτή είναι απλά μία από τις πολλές υποθέσεις καλλιτεχνών που αντιμετωπίζουν σοβαρές καταγγελίες για αντίστοιχες αποτρόπαιες πράξεις.

Γίνεται επίσης ειδική μνεία στη Σοφία Μπεκατώρου που ενέπνευσε το ελληνικό #MeΤoo που με την αποκάλυψή της πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, άνοιξε το δρόμο και σε άλλες γυναίκες να βγουν και να μιλήσουν.

BBC

Το άρθρο του BBC τιτλοφορείται ως: «Ελληνικό #Metoo: Ο διακεκριμένος ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης κρατείται με κατηγορίες για βιασμό».

Στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά για την καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, καθώς και στο κίνημα #MeΤoo, τονίζοντας πως ξεκίνησε από τον ελληνικό αθλητισμό με τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου.

​France 24

Aπό την πλευρά του το διεθνές γαλλικό δίκτυο αναφέρει πως «Ο Δημήτρης Λιγνάδης, αναγνωρισμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης».

«Ο 56χρονος Λιγνάδης παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου επικαλούμενος “τοξικό κλίμα φημών, υπονοούμενων και διαρροών”. Βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων» τονίζει σχετικά.

Euronews

Aπό την πλευρά του, το Euronews γράφει σχετικά: «Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη με κατηγορίες για βιασμό».

«Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης παραδόθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην Αστυνομία» τονίζει μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως: «Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου πριν από δύο εβδομάδες, εν μέσω φημών για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης.
Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (261)
Tags:
BBC, Reuters, βιασμός ανηλίκου, υπόθεση βιασμού, βιασμός, καταγγελίες, καταγγελία, σύλληψη, Δημήτρης Λιγνάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK