12:41 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» τη συμφωνία με το Ιράν για επιθεωρήσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ως «σημαντικό επίτευγμα» χαρακτηρίστηκε η απόφαση που ελήφθη μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και του Ιράν, σύμφωνα με την οποία επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού θα μπορούν να προχωρούν σε επιτόπιες επιθεωρήσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να τερματίσει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου που έδινε το «πράσινο φως» στο παρατηρητήριο του ΟΗΕ, τον ΔΟΑΕ, να διενεργεί γρήγορους ελέγχους σε εγκαταστάσεις που δεν έχουν δηλωθεί στον οργανισμό.

Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Ιράν με τον ΔΟΑΕ για τις επιθεωρήσεις  σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της χώρας στα τέλη του 2020.

Τι προβλέπει η συμφωνία και η επίτευξή της

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι βρέθηκε στην Τεχεράνη ώστε να συζητήσει για τη συμφωνία. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και το Ιράν συμφώνησαν σε μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για έως και τρεις μήνες, με την ισλαμική δημοκρατία να τερματίζει την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επέτρεψε γρήγορες επιθεωρήσεις σε πυρηνικούς χώρους.

Η κίνηση, ωστόσο, δεν περιορίζει την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στους δηλωμένους πυρηνικούς χώρους της χώρας.

Η πρόθεση του Ιράν για τερματισμό της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ανακοινώθηκε  από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ιράν σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, τον Καζέμ Γκαρίμπ Αμπάντι.

Όπως ανέφερε ο Ιρανός διπλωμάτης: «Από τα μεσάνυχτα δεν θα υπάρξουν υποχρεώσεις πέραν του πεδίου εφαρμογής της συνολικής Συμφωνίας Διασφαλίσεων με τον ΔΟΑΕ. Οι [πυρηνικές] εγκαταστάσεις έχουν λάβει τις απαραίτητες οδηγίες».

Στα τέλη του 2020, ψηφίστηκε νόμος στο Ιράν που προέβλεπε πως η κυβέρνηση της χώρας θα σταματήσει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, με την Τεχεράνη να σημειώνει ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστραφεί, εάν τα μέρη της JCPOA συμμορφωθούν με τα ιρανικά αιτήματα.

Συγκεκριμένα, το Ιράν επέμεινε να καταργήσουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση με τον Γκρόσι, συμφωνήθηκε ότι η Τεχεράνη θα περιορίσει την πρόσβαση του ΔΟΑΕ σε πλάνα από κάμερες παρακολούθησης εγκατεστημένες σε ορισμένους πυρηνικούς χώρους. Εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν σε τρεις μήνες, το υλικό θα διαγραφεί.

Tags:
Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ΟΗΕ, κυρώσεις, ΗΠΑ, πυρηνικά όπλα, πυρηνικά, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK