21:19 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν τη λύπη τους για τον περιορισμό της διαφάνειας στο πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Τεχεράνης αποτελούν παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρία κράτη της Δυτικής Ευρώπης που αποτελούν μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για το Ιράν εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία επιβεβαιώνεται ότι η Τεχεράνη έχει παραβιάσει το πρόσθετο πρωτόκολλο και άλλα μέτρα διαφάνειας της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες καλούν το Ιράν «να αντιστρέψει όλα τα μέτρα που μειώνουν τη διαφάνεια» και να επιστρέψει σε πλήρη και έγκαιρη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Αναφέροντας ότι «λυπούνται βαθιά» για την «επικίνδυνη» απόφαση του Ιράν, οι τρεις χώρες εκτίμησαν στην κοινή ανακοίνωση ότι «οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν περαιτέρω παραβίαση των δεσμεύσεών του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας [JCPOA] και μειώνει σημαντικά την εποπτεία της ΔΟΑΕ».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η απόφαση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να σταματήσει την εθελοντική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου ήταν «πλήρως συμβατή» με την πυρηνική συμφωνία λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασής της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ότι «όλα τα διορθωτικά μέτρα» παραμένουν «αναστρέψιμα» εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις τους και επανέλθουν στην πυρηνική συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι κάλεσε το Ιράν να εξηγήσει τα ίχνη πυρηνικού υλικού, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου, το οποίο, όπως είπε, βρέθηκε σε ύποπτες και αδήλωτες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Tags:
Ζαβάντ Ζαρίφ, ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, ΕΕ, πυρηνική συμφωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Βρετανία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK