11:06 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το όνομα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης.

Το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές.

«Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τονίζουν, μεταξύ άλλων, εξαίροντας το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν στη συνέχεια, «η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της κα Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση. Συγκεκριμένα, είναι μια επιλογή:

  • Ενωτική, καθώς «επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της  Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν».
  • Προοδευτική, καθώς «ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
  • Αξιοκρατική, καθώς «με την απόφασή του ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα».

Οι ίδιες πηγές κάνουν ειδική μνεία και στον Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέροντας ότι «επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα».

«Ο Πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του» σπεύδουν να συμπληρώσουν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».

«Ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας» εξηγούν, στο ίδιο πλαίσιο.

«Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα» καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε το όνομα της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψήφια της κυβέρνησης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέχρι πρότινος, η κα Σακελλαροπούλου διατελούσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την υποψήφια πρόεδρο, γνωστοποιώντας την επιλογή του να την προτείνει ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκλογή ΠτΔ: Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Σακελλαροπούλου

Αυτή είναι η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
Tags:
προεδρική εκλογή, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, διάγγελμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός, ΠΤΔ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μαξίμου, Μέγαρο Μαξίμου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK