05:19 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
0 10
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στη Βουλή.

Η κατάσταση στη Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Βουλή, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην Αθήνα.

«Είναι πολύ θετική η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Δημοσίευσε, δε, και μια φωτογραφία από τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη λίγες ώρες πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

​Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος στρατηγός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και ανεπηρέαστος να αποφασίσει για τον μέλλον του, μέσω μίας πανεθνικής συνέλευσης χωρίς αποκλεισμούς.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, αρνητικό και παρεμβατικό τον ρόλο της Τουρκίας και άκυρα τα μνημόνια συνεννόησης μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) Φαγιέζ Σάρατζ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και παρότρυνε τον Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση.

Δένδιας: Πιθανή η αποστολή ελληνικών δυνάμεων

Λίγο νωρίτερα, ο στρατηγός Χαφτάρ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης συμφώνησε μ’ όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης».

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα: Όλα όσα ειπώθηκαν για Λιβύη, Ελλάδα και Τουρκία

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (313)
Tags:
Βερολίνο, LNA, GNA, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χαλίφα Χαφτάρ, Λιβύη, εμφύλιος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK