15:32 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
0 01
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ήταν λάθος να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις με Γερμανία. Τι είπε για μεταναστευτικό.

Να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη «δική μας γωνιά του κόσμου» κάλεσε την Ευρώπη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος στη Λιβύη.

Μιλώντας στον ιστότοπο Politico, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης επαναλαμβάνοντας πως το «παντελώς παράνομο» μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τα δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου», τόνισε. Χαρακτήρισε «λάθος» που όμως «δεν θα επηρεάσει σημαντικά» τις ελληνογερμανικές σχέσεις τη μην πρόσκληση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Για το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το άσυλο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα περιμένει τις προτάσεις Κομισιόν για την αναμόρφωση και σκοπεύει να ζητήσει κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση των αιτήσεων.

«Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις.

Τόνισε συνολικά για το μεταναστευτικό: «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση».

Ευρωπαϊκή βοήθεια αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα και για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά.

«Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μητσοτάκης: Χωρίς ακύρωση συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης δεν μπορούμε να ψάχνουμε πολιτική λύση

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (297)
Tags:
αιτούντες άσυλο, άσυλο, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταναστευτικό, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Λιβύη, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK