11:15 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Μετά τις δηλώσεις περί «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο», ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη.

Στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε την παραίτησή του ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, με αφορμή τις δηλώσεις περί «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο».

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο - καθαρά υποθετικό - σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία είναι καυτά και τρέχουν» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

Και πρόσθεσε: «Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία. Εάν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη».

Όσον αφορά το περιεχόμενο των όσων υποστήριξε σχετικά με το ενδεχόμενο «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», ο κ. Ντόκος υπογράμμισε τα εξής:

«Είναι μια προσωπική άποψη. Εάν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο. Ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες».

«Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων, ούτε έχει ανακαλυφθεί κάτι για να κάνουμε συζήτηση για το πώς θα το μοιράσουμε» κατέληξε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Η επίμαχη δήλωση του κ. Ντόκου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντόκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έθεσε εκ νέου το ζήτημα της «συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο»:

«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα»

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη (σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως προϋπόθεση όλων των παραπάνω, ο κ. Ντόκος έθεσε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών».

Πέτσας: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα» και επανέλαβε ότι μοναδικό ζήτημα προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ: Τέθηκε θέμα συνδιοίκησης Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο;

Τι είναι τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Αιγαίο

Tags:
Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, παραίτηση, Υδρογονάνθρακες, υδρογονάνθρακες, Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Εθνική Ασφάλεια, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK