ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι γύρω από το μεταναστευτικό διαμορφώθηκε ένας «γαλαξίας» ΜΚΟ, «άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ».

Για «γαλαξία» ΜΚΟ, «άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της Ε.Ε.» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 την Τετάρτη, σημείωσε πως όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση, είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα «δίκτυο συμφερόντων».

Όπως είπε, το δίκτυο εμπλέκονται γιατροί δικηγόροι και ΜΚΟ, ενώ σημείωσε ότι το δίκτυο αυτό μεγάλωσε λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ασύλου.

«Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι» τόνισε και σημείωσε πως «όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επί πέντε χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το δίκτυο συμφερόντων που λειτουργούσε ως βδέλλες το βρήκαμε πολύ καλά εγκατεστημένο».

Επέμεινε εξάλλου πως υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες «στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα».

«Όταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Λέσβου, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει "τι κάνετε εδώ;" και η απάντηση που παίρνει είναι "καθαρίζουμε την ακτή", καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον "γαλαξία" συμφερόντων», συνέχισε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν βάζει «Χ» στο σύνολο των ΜΚΟ, αλλά όπως συμπλήρωσε, υπάρχουν γκρίζες και σκοτεινές οργανώσεις ανάμεσά τους.

«Χρονική σύμπτωση της βούλησης να μπει τάξη και της εξέγερσης στη Λέσβο»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων στη Μόρια τις προηγούμενες ώρες, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο και της εξέγερσης που έγινε στη Μυτιλήνη».

«Δεν λέω ότι σε δύσκολες καταστάσεις δεν αναπτύσσονται τέτοιες αντιδράσεις αλλά ουδείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη χρονική σύμπτωση», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη στη Βουλή ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μαύρο και σκοτεινό δίκτυο, το οποίο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να σπάσει μέσα σε λίγους μήνες.

Εγκρίθηκε η ρύθμιση για τις ΜΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο υπάρχει και τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων την σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, τη θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Tags:
βάρκα, Λέσβος, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια, μεταναστευτικό, μετανάστες, πρόσφυγες, πρόσφυγας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κυβέρνηση, ΜΚΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK