21:03 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), έχοντας διευρυμένες επαφές με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αρμοδιότητα των δήμων ετέθη στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις για τη συμμετοχή των δήμων στα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027).

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της απλής αναλογικής, υπενθυμίζοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης κατάφεραν να λύσουν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν.

Δεν παρέλειψε, δε, να διαβεβαιώσει για τη συνέχιση και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

«Ήδη γνωρίζουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ξαναπάρει μπροστά αυτή η μηχανή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο δήμαρχος Τρικκαίων, επέλεξε να αναφερθεί στον νόμο 4412 για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Μεγάλο μας ζήτημα είναι το γνωστό θέμα του 4412, του νόμου που προφανώς διασφαλίζει -θεωρώ σε μεγάλο βαθμό- τη διαφάνεια και όλοι μας το θέλουμε, το ζητάμε. Αλλά θα πρέπει να βρούμε πιο γρήγορους τρόπους γιατί το ΕΣΠΑ δεν μας περιμένει. Αυτό το οποίο ζούμε με το να πρέπει να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να ξεκινήσουμε ένα έργο, χωρίς ενστάσεις και χωρίς άλλα τυπικά προβλήματα, δεν μπορεί να συνεχιστεί σε μία χώρα η οποία πραγματικά θέλει να τρέξει με τους ρυθμούς που θέλετε και εσείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν και αρκετοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις για κλειστά κέντρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Tags:
ΕΝΦΙΑ, τοπική αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση, δήμος, ΚΕΔΕ, Μέγαρο Μαξίμου, Μαξίμου, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK