03:25 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τις επιτάξεις χώρων και τη δημιουργία κλειστών δομών διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω»

Μήνυμα ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων στο μεταναστευτικό μετά από δύο μήνες διαλόγου με τις τοπικές αρχές και όλους τους ενδιαφερόμενους, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην κριτική για την επίταξη χώρων προκειμένου να γίνουν οι κλειστές δομές.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να είναι άλλοθι αδράνειας. Επομένως, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

Επανέλαβε ότι στις κλειστές δομές θα οδηγούνται όσοι έρχονται πρώτη φορά στη χώρα για να γίνεται πιο εύκολα η ταυτοποίησή τους, καθώς και εκείνοι που έχουν εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά και αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο και είναι έτοιμοι για επιστροφή.

Αναφορικά με τις επιτάξεις σχολίασε ότι γίνονται σε εγκαταστάσεις απομακρυσμένων και χωρίς ιδιαίτερη εμπορική αξία περιοχών.

«Επομένως, αυτήν τη στιγμή, με την επίταξη τι κάνουμε; Δεν δημεύουμε την περιοχή. Επιτάσσουμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών, για το οποίο θα καταβάλλει ενοίκιο το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει την περιουσία του, το ακίνητό του να γίνεται χώρος για αυτήν την κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, όμως, έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις. Η ώρα των αποφάσεων ήρθε. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω»

Διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα της επίταξης και τη δημιουργία κλειστών δομών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου.

«Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα να λύσουμε. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα "Αλληλεγγύης". Έγινε ήδη μία πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων από τον κ. Μηταράκη. Και έχουμε και άλλα πράγματα να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες. Αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτική αντιπαράθεση. Οι απόψεις που έχει εκφράσει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Επομένως, αυτό που θέλουμε να λύσουμε, είναι το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, έως τέλος του 2019 είχαν μετακινηθεί από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου περίπου 9.000 άνθρωποι και απομένουν άλλες 11.000 μετακινήσεις.

Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και επιστροφών

Υπογράμμισε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες και για τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό είναι στοιχείο αποτροπής. Επομένως, θα έχουμε αποσυμφόρηση με όσους δικαιούνται άσυλο για να πάνε δυτικά, αλλά και με όσους δεν δικαιούνται άσυλο να πάνε ανατολικά», υπογράμμισε.

«Ολόκληρο το 2019 είχαν επιστρέψει 391 άτομα. Τον Ιανουάριο επέστρεψαν 85 και σκοπός μας είναι να φτάσουμε τους 200 την εβδομάδα. Επιταχύνουμε τη διαδικασία, χτίσαμε το κανάλι επιστροφής, χωρίς αντιρρήσεις από τη γειτονική μας χώρα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κάθε Παρασκευή, έχουμε πει, κάνουμε επιστροφές. Ο στόχος μας παραμένει για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, μπορούμε, όμως, να δείξουμε απτά αποτελέσματα στις τοπικές κοινωνίες, για να τους πείσουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε, ήταν ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης».

Την άνοιξη το σχέδιο της Κομισιόν

Αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Δουβλίνου και στο γερμανικό σχέδιο που περιλαμβάνει και ανακατανομή από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ προς το εσωτερικό της Ευρώπης.

Εκτίμησε ότι το σχέδιο θα ξεδιπλωθεί κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2020, που θα έχει την προεδρία η Γερμανία.

«Όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η ΕΕ, γιατί αυτό είναι ένα θέμα ΕΕ-Τουρκίας και όχι μόνο Ελλάδας-Τουρκίας, έχουν διαμηνύσει ότι είναι άλλο πράγμα να δώσουμε στέγη, τροφή, φιλοξενία σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, και άλλο πράγμα να χρησιμοποιείται ένας άνθρωπος ως γεωπολιτικό όπλο από την Τουρκία. Αυτό είναι σαφέστατο. Έχει δοθεί το μήνυμα από όλους, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους υπόλοιπους ηγέτες και την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Για ΜΚΟ

Αναφερόμενος στον ρόλο των ΜΚΟ αναγνώρισε ότι κάποιες προσέφεραν έργο, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που λειτουργήσαν παρασιτικά και «σύντομα θα δείτε στοιχεία που έχουν ονοματεπώνυμο, που δείχνουν ότι ήταν εξόχως προβληματική η συμπεριφορά τους».

«Για αυτό προχωρήσαμε, με τροπολογία που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα, σε έλεγχο, ακόμη και μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, των συνεργαζόμενων με τις ΜΚΟ στο μεταναστευτικό, ώστε να δούμε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν προβληματική συμπεριφορά», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κοινοτάρχης Μυτιληνιών Σάμου: «Δεν μπορείς να διώχνεις τους Έλληνες, για να στεγάσεις μετανάστες»

Οξύνεται η κατάσταση στο μεταναστευτικό: Νέες εξηγήσεις από τον Μηταράκη, οργή στα νησιά του Αιγαίου

Tags:
επιστροφή προσφύγων, μετανάστες, προσφυγικές ροές, Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Αιγαίο, νησιά, Στέλιος Πέτσας, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK