11:52 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και περιουσία για τη μειονότητα στην Αλβανία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της απόφασης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μήνυμα στην Αλβανία ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στην ιδιοκτησία και την περιουσία στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιώντας ότι η «λύση» που επέλεξε η γείτονα χώρα δεν λαμβάνει υπόψιν βασικές αξίες και δικαιώματα. 

Σε ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί επίσης ότι η κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και περιουσία θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της απόφασης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» επισημαίνει το ΥΠΕΞ.

Κάνει λόγο για αποσπασματική εφαρμογή της Γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019 που ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία». 

«Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα» σημειώνεται.

Κάνει λόγο για προβλήματα που παραμένουν παρά τις κάποιες βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής.

«Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας» σημειώνει.
Tags:
περιουσία, ελληνική μειονότητα, μειονότητα, Αλβανία, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK