ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι δεν θα δεχτεί μαθήματα από την Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) που έγινε τη Δευτέρα (09/03).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) και τόνισε πως δεν πρόκειται «να δεχθεί μαθήματα από την Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία»

Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει πως «η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία, με τη χρήση προσφύγων και μεταναστών ως μέσο εκβιασμού». Μάλιστα, ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη «ξεκάθαρων αποδείξεων» σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και παρατήρησε πως «υπάρχουν τρόποι βελτίωσης». 

Ως προς την αντίδραση της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε πως «πήραμε τη σωστή απόφαση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Τουρκία υλοποίησε μια απειλή που είχε εκτοξεύσει πολλές φορές.

Ο Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Πάντα λέω ότι δεν μπορεί να έχεις μια Ευρώπη που επωφελείται από την ελευθερία κίνησης, χωρίς την ικανότητα να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την ίδια επιθυμία για ανάλογες κινήσεις και συμπλήρωσε πως «είχαμε πολλές άγρυπνες νύχτες». Χαρακτήρισε, δε, ως «πολιτικά και ηθικά εντελώς απαράδεκτη» -όπως ανέφερε- σχετικά με «πολύ συστηματική και δημόσια απόπειρα της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι».

«Δεν απαντήσαμε ποτέ με υπερβολική ισχύ»

Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως «δεν απαντήσαμε ποτέ με υπερβολική ισχύ» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε ενώπιον μιας πολύ βίαιης συμπεριφοράς στα σύνορα από την Τουρκία. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η άλλη επιλογή που υπήρχε, ήταν η διέλευση όλων από τη χώρα. Ευχαρίστησε, δε, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τις διασώσεις που έκαναν στη θάλασσα.

Ως προς τη στάση των Ευρωπαίων, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε πως »πιθανόν να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε και από τους 27 να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης», αλλά επέμεινε πως «κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι». Χαρακτήρισε, επίσης, ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κάποιες χώρες δηλώνουν πως δεν θα πάρουν ούτε ένα παιδί.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί»

Επέμεινε, δε, πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και μίλησε για στις χαμηλού επιπέδου συνομιλίες σχετικά με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες δυσχέρανε την σχέση. Είναι επιτακτικής σημασίας η Τουρκία να αποκλιμακώσει και να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, η οποία λειτούργησε αρκετά καλά, αν δει κανείς τις ροές το 2017-18. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη Γεωγραφία και είμαστε προορισμένοι να ζούμε μαζί, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες εκβιασμού, τις οποίες ουσιαστικά η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλει σ' εμάς και στην Ε.Ε.. Δεν είμαστε ποτέ εμείς που προκαλούμε, αλλά θα απαντήσουμε με σθένος σε κάθε πρόκληση».

Ο ίδιος είπε, ακόμα, ότι θα προτιμούσε να μπορούσε να διαθέτει σε αμυντικό εξοπλισμό το 1% του ΑΕΠ έναντι του 2% και να διοχέτευε διαφορετικά τους υπόλοιπους πόρους, αλλά αυτό δεν γίνεται από τη στιγμή που «γείτονάς μας είναι η Τουρκία».

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση παρά τις δυσκολίες»

Αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα «βγαίνει από την κρίση παρά τις δυσκολίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε το εξής:

«Στην Ελλάδα κάνουμε το παν για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει όριο στο πόσα μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς δημοσιονομικό χώρο».

«Είμαστε η πιο κοντινή χώρα της Ε.Ε. στη Λιβύη»

Τέλος, για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα της Ε.Ε. στο αφρικανικό κράτος και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις αφορούν άμεσα την Αθήνα, ειδικά μετά τα «μνημόνια» που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με την Άγκυρα και τα οποία θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK