ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (198)
0 30
Βρείτε μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες επιστολής που είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πριν την τηλεδιάσκεψή τους με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε επιστολή που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής για την κύρωση των πρόσφατων ΠΝΠ για την «επίταξη ακινήτων» στα νησιά και την «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Με αφορμή κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει επιστολή στην κ. Μέρκελ και τον κ. Μακρόν με τις θέσεις της χώρας, καταγγέλλοντας τη σκοπιμότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες για την επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων της, μέσω εκβιασμού προς την Ευρώπη.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστολή περιλάμβανε όρους για να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Βασικός όρος στον οποίο στάθηκε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ήταν ότι «οι άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί στα ευρωτουρκικά σύνορα πρέπει να πάνε σε άλλες περιοχές, πίσω από την οριογραμμή, και προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της πρότερης κατάστασης, αυτούς που παρανόμως πέρασαν, να τους πάρει πίσω η Τουρκία».

Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε και τις ελληνικές απόψεις για το τι οφείλει να γίνει σε μια νέα ρύθμιση, τονίζοντας πως η πρέπει να διεξάγονται κοινές επιχειρήσεις της Frontex και της Τουρκίας στην ξηρά και στις τουρκικές ακτές.

Παράλληλα, ζήτησε να προβλεφθεί μηχανισμός αξιολόγησης της χρηματοδότησης, με διασύνδεση με τον έλεγχο των ροών, αλλά και να μπορεί να επιστρέφει η Ελλάδα εκείνους που έχουν φτάσει στη ενδοχώρα.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (198)
Tags:
Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταναστευτικό, μετανάστες, Έβρος, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK