03:05 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1945)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπεραμύνθηκε της διάταξης του υπουργείου Εργασίας για τη δυνατότητα της εκ περιτροπής εργασίας, λόγω του κορονοϊού.

Στο ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας με παράλληλη μείωση των μισθών κατά 50% αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει εργαζόμενους και υποχρεώσεις πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει μία επιχείρηση να πληρώσει» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εργαζομένων.

Και συνέχισε: «Αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και μένει το κομμάτι της εργασίας με εκ περιτροπής απασχόληση για να μειωθεί το κόστος και να μην έχουν απολύσεις. Γι' αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση. Δεν γίνεται χωρίς να αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους για δύο εβδομάδες τον μήνα, δίνοντας το 50% του αρχικού μισθού.

Αυτό θα εφαρμόζεται για τουλάχιστον το 50% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εκάστοτε επιχείρησης και για διάστημα έως έξι μηνών.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, θα υπάρχει σαφή ρήτρα διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας, καθώς το παραπάνω μέτρο θα αφορά μόνο όσους εργοδότες δεν προχωρούν σε απολύσεις (σ.σ. μόλις αρθούν τα έκτακτα μέτρα).

Αποσαφήνισε δε, ότι η διάταξη για την εκ περιτροπής εργασίας αποσκοπεί στην αποφυγή ενός μαζικού κύματος απολύσεων, ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Τι προβλέπει ακριβώς το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

  • Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
  • Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σ' αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
  • Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1945)
Tags:
εργαζόμενος, εργαζόμενοι, εργασία, εργασιακά δικαιώματα, εργασιακά, Κυβέρνηση, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK