ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με αφορμή το μεταναστευτικό.

Μήνυμα στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ συμμάχων είναι συνολική και όχι κατ’ επιλογήν έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο του επεισοδίου που σημειώθηκε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μια πολύ βασική παρανόηση από την πλευρά της Τουρκίας. Όλοι βοηθάμε όλους σε όλα τα θέματα που καλύπτει η ευρύτερη ατζέντα της συμμαχίας. Δε μπορεί ένα κράτος μέλος να ζητά τη βοήθεια όλων των υπολοίπων μελών για θέμα που τον αφορά, από την άλλη το ίδιο κράτος μέλος της συμμαχίας να στρέφεται με τρόπο ελάχιστα φιλικό, για να μην πω άλλη πολύ πιο ακριβή έκφραση, κατά άλλου κράτους-μέλους της συμμαχίας, αλλά και κατά μιας ένωσης κρατών της ΕΕ, στην οποία ανήκουν πάρα πολλά κράτη-μέλη της συμμαχίας» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θεώρησε ότι έπρεπε να απαντήσει, αναγκάζοντας και τον Έλληνα υπουργό με τη σειρά του να αναφερθεί στο τι έγινε πρόσφατα στον Έβρο και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου «με τη χρήση των μεταναστευτικών ροών ως πολιορκητικού κριού εναντίον των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης, την εργαλειοποίηση δηλαδή του ανθρώπινου πόνου».

«Η Τουρκία θέλει να βλέπει τα πράγματα όπως την εξυπηρετεί»

Σχολιάζοντας τουρκικά δημοσιεύματα ότι πολλές χώρες στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «θέλει να βλέπει τα πράγματα με έναν τρόπο που την εξυπηρετεί και κυρίως να τα αναμεταδίδει με έναν τρόπο που την εξυπηρετεί».

«Στο ζήτημα του μεταναστευτικού υπάρχει μια ευρύτατη κατανόηση για τις ελληνικές απόψεις. Η Τουρκία είναι φανερό ότι σ' αυτό το θέμα εξετέθη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι αυτές οι ροές ενορχηστρώθηκαν απολύτως και ενισχύθηκαν από την τουρκική πλευρά. Εργαλειοποιήθηκε ο ανθρώπινος πόνος, αυτή είναι η αλήθεια και αυτό δεν είναι αποδεκτό στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Ελπίζω, η τουρκική πλευρά να το δει καθαρά αυτό» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε χρήσιμη την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς «καταγράφεται με σαφήνεια τι συμβαίνει και πως συμβαίνει αυτό και ποιος θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος γι' αυτό, είναι για την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό».

«Τελικά όλος αυτός ο τεράστιος μηχανισμός του ΝΑΤΟ πρέπει να φανεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές αναγκαιότητες. Όχι μόνο για τα συνηθισμένα που κανείς μπορεί να σκεφτεί για μια αμυντική συμμαχία, αλλά και για να βοηθήσει στην καθημερινότητα των πολιτών της συμμαχίας» επισήμανε.

Επαναπατρισμός Ελλήνων

Σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων από διάφορες χώρες που επιθυμούν, εν μέσω κρίσης κορονοϊού, να επιστρέψουν στην Ελλάδα σημείωσε ότι τον συντονισμό έχει η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Εξωτερικών βοηθάει υπό τις εντολές της.

Ειδικότερα για τη Βρετανία έκανε γνωστό ότι ειδικός απεσταλμένος μετέβη στο Λονδίνο που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, για να συντονίσει την προσπάθεια με τις αγγλικές Αρχές.

«Πρέπει να φέρουμε τους συμπατριώτες μας πίσω με ένα τρόπο που να είναι ασφαλής και γι αυτούς και για τις οικογένειές τους και για την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.
Tags:
ΝΑΤΟ, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK