05:50 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (570)
0 03
Βρείτε μας

Όλα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θα συμβεί σε αγορά εργασίας, οικονομία και τουρισμό. Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

Το σχέδιο - γέφυρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά, την οικονομία και τον τουρισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων, ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες

  • Στήριξη εργασίας
  • Μείωση φόρων
  • Τόνωση επιχειρηματικότητας

«Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Το έκτακτο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα είναι έκτακτο και προσωρινό.

«Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Το πρόγραμμα θα αφορά όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν ευρεία πτώση του τζίρου και τώρα, αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν έως τα τέλη Οκτωβρίου να προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους, τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Αυτό θα γίνεται χάρη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

«Επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας»

«Αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους.

»Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές».

Επεσήμανε δε ότι στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας» επιλέγουμε την ενίσχυση της εργασίας.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως ανακοίνωσε, χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE» και σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Μειώσεις σε ΦΠΑ

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων - ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες (έως τον Οκτώβριο), θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

«Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση».

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Από 1η Ιουλίου οι πτήσεις εξωτερικού

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τα εξής:

  • Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία
  • Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

Στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία - σύμφωνα με τον πρωθυπουργό -  «δεν θα σκιάσουν ούτε τον λαμπερό μας ήλιο, ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».

«Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας».

Μείωση προκαταβολής φόρου

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση της προκαταβολής φόρου, τη διατήρηση της έκπτωσης ενοικίου κατά 40%, καθώς και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

«Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (570)
Tags:
τουρισμός, εργασιακά, οικονομία, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, διάγγελμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK