04:11 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την ελληνική οικονομία.

Πλήρως ικανοποιημένος από την «ιδιαίτερα θετική», όπως την χαρακτηρίζει, 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές της συνέπειες» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή του ανακοίνωση.

Και προσθέτει: «Ως υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών».

Δεν παραλείπει δε να σημειώσει με νόημα ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, τα πιστωνόμαστε «όλες και όλοι μας».

«Με πίστη στις δυνάμεις μας, ενότητα, αλληλεγγύη, συντεταγμένη δράση και σκληρή δουλειά επιχειρούμε να πιάσουμε το “νήμα” από το σημείο που το αφήσαμε προ της υγειονομικής κρίσης, αναδιατάσσοντας, όπου είναι σκόπιμο, και τις δυνάμεις μας» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών προτείνει στο Eurogroup την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το ποσό που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Η επιστροφή των κερδών αυτών, εντάσσεται στο πακέτο συμφωνίας του 2016 για τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα 748 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας το προσεχές διάστημα, παρέχοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Στην έκθεση των θεσμών, παράλληλα, υπογραμμίζεται η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να προσαρμόσουν με υπευθυνότητα τις πολιτικές στα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Αναφέρεται δε και στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση της τάξης του 10% το 2020, αλλά και ανεργία κοντά στο 20%. Ωστόσο, διαμηνύεται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς εργασίας θα είναι ισχυρή το επόμενο έτος (2021), παρότι οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές.

Όσον αφορά τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα, διευκρινίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ανέρχονταν σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισεκατομμύρια ανήκαν στο κράτος και τα υπόλοιπα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Tags:
Θεσμοί, κορονοϊός, ελληνική οικονομία, οικονομία, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK