ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, εν όψει του νέου Συμφώνου για το Άσυλο.

Τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους υπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών πρώτης γραμμής πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Μετανάστευσης, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Μάλτα στο μεταναστευτικό.

Παράλληλα, συζητήθηκε η προοπτική συγκρότησης μίας «ομάδας συνεννόησης» των πέντε για την προώθηση κοινών θέσεων, με φόντο τη διαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σημειώνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής είχαν υποβάλει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Μαρτίου κοινό έγγραφο, το οποίο αποτυπώνει τις θέσεις τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στην πενταμερή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουσιάνα Λαμοργκέζε, της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, και της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Τι άλλο βρέθηκε στην ατζέντα

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η δίκαιη κατανομή του βάρους, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

Η επόμενη τηλεδιάσκεψη των πέντε υπουργών, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 27 Μαΐου.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπροστά μας μία πολύπλοκη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Σε αυτήν, οι θέσεις των χωρών πρώτης γραμμής που προασπίζουν τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ακούγονται. Αλλά για να ακούγονται οι θέσεις μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο συντονισμένες» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι οι πέντε υπουργοί έχουν ήδη παρουσιάσει τις βασικές σκέψεις και ανησυχίες.

«Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη βήμα, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο ουσιαστική αλληλεγγύη - αποτελεσματικός μηχανισμός επιστροφών - εξάλειψη των δικτύων διακινητών. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και συναντήσεις που θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» κατέληξε.
Tags:
Γιώργος Κουμουτσάκος, πρόσφυγες, Προσφυγικό, αιτούντες άσυλο, άσυλο, μεταναστευτικό, μετανάστευση, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK