13:59 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (153)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση διερευνά κάθε τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου για την υπόθεση Novartis, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Δημόσιο για την υπόθεση Novartis, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι ενεργοποιούνται ο κρατικός μηχανισμός και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ των αμερικανικών Αρχών και της Novartis, ο κ. Πέτσας παρατήρησε ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αφενός «γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και αφετέρου «δικαιώνει τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στη Βουλή:

«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα "λαγωνικά" της Κυβέρνησης, αλλά οι αμερικανικές Αρχές, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το FBI. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο και ερευνάται σε περισσότερες από 15 χώρες - και στην Ελλάδα. Παντού, σε όλες τις χώρες η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις περίφημες “αθέμιτες πρακτικές”... Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης των φαρμάκων. Παντού, λοιπόν, οι δικαστές και οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ένα σκάνδαλο οικονομικό, εντοπίζουν ύποπτους και τιμωρούν ενόχους. Και από την πλευρά τους, όλα τα σοβαρά Κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά στο κύκλωμα φαρμάκου, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν. Απλά, στοχευμένα, έγκυρα και αποτελεσματικά. Εσείς όμως δεν κάνετε αυτό κ. Τσίπρα. Αντί να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου, χρησιμοποιήσατε την υπόθεση για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης αναφέρει στη ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου 2019:

«Για την υπόθεση Novartis έχω τοποθετηθεί. Πατώντας σε ένα πραγματικό σκάνδαλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, όπως χρηματισμός γιατρών και του συστήματος υγείας- στήθηκε μια πολιτική σκευωρία, την οποία θεωρώ ότι πια έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αν υπάρχουν ζητήματα διερεύνησης του πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία, αυτό πάλι αφορά τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως να αφορά τη Βουλή».

Ο κ. Πέτσας υπογραμμίζει ότι η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα.

«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους “αρμούς” της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν. Παράλληλα, η  Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η υπόθεση Novartis στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis για πρώην και νυν θυγατρικές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και η Novartis Hellas.

Συνολικά η Novartis AG και η Alcon Pte, μια πρώην μονάδα της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG, θα πληρώσουν πάνω από 346 εκατ. δολάρια, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Novartis Hellas θα πληρώσει 225 εκατ. δολάρια, ενώ η Alcon Pte καλείται να πληρώσει 8,9 εκατ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Novartis θα πληρώσει επίσης 112,8 εκατ. δολάρια για το διακανονισμό σχετικών αστικών χρεώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών παρότι γίνεται λόγο για αθέμιτες πρακτικές, όπως με δωροδοκία επαγγελματιών υγείας, που χρησιμοποιούσε η Novartis στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (153)
Tags:
αποζημίωση, ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Novartis, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK