03:22 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 20
Βρείτε μας

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Μισέλ εντάσσεται στον γενικότερο γύρο επαφών σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Κλιμακώνει τις διπλωματικές κινήσεις της η Αθήνα σχτικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), στη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ανδρών συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Μητσοτάκης: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σε καταδίκη της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείο- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρει πως η πράξη αυτή επηρεάζει τόσο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

«Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί τις τουρκικές αρχές να αλλάξουν την απόφαση για την Αγία Σοφία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς τροφοδοτεί τη δυσπιστία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. 

Μάλιστα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προτίθεται να καλέσει τη χώρα σε επανεξέταση και αλλαγή της απόφασης, όπως έκανε γνωστό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένα σημαντικό ζήτημα αφορούσε την Αγία Σοφία. Το Συμβούλιο καταδίκασε της απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τέτοιο εμβληματικό μνημείο, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί. Αυτή η απόφαση αναπόφευκτα τροφοδοτεί τη δυσπιστία, προωθεί νέους διαχωρισμούς μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υποσκάπτει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία» δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση.

Το χρονικό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ με διάταγμα που υπέγραψε λίγη ώρα μετά την απόφαση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την απόφαση. Σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως, ενώ το ζήτημα έθεσε σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών που έχουν αποδοκιμάσει την απόφαση της Άγκυρας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για πολιτιστικό ζήτημα που δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως διαβεβαίωσε, το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», πως η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών» σχέσεων των δύο χωρών.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
μουσουλμανικό τέμενος, μουσουλμάνος, Μουσουλμάνοι, μουσουλμάνες, Ελλάδα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν, Τουρκία, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τζαμί, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK