22:44 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 02
Βρείτε μας

«Εβδομάδα αφύπνισης» για τον κορονοϊό προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, σχολίασε και την έκτακτη επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Επίσης, γνωστοποίησε τις τρεις εστίες ανησυχίας για την κυβέρνηση.

Περί τριών εστιών ανησυχίας στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Έχουμε εντοπίσει τρεις εστίες ανησυχίας. Η μια είναι οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις. Και η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι τα μέσα μεταφοράς. Σε αυτές τις τρεις εστίες θα δώσουμε το βάρος μας το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε στο Mega. 

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα

Σχολιάζοντας την χθεσινή, έκτακτη, εμφάνιση του καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε: «Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσιόδρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι χτυπάμε εδώ και εβδομάδες, μια καμπάνα κινδύνου και χθες έπρεπε να την χτυπήσουμε πολύ πιο δυνατά. Και αυτό γιατί βλέπουμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν, εξαιτίας όχι τόσο των εισαγομένων, όπως πολλοί φοβόντουσαν όταν ανοίγαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της χαλάρωσης στο εσωτερικό».

Επί του ιδίου θέματος σημείωσε πως για «να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέτρα θα πρέπει να ακούμε όλοι τις συστάσεις των ειδικών και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο καταλληλότερος να τις απευθύνει στους πολίτες». 

«Εβδομάδα αφύπνισης»

Γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «εβδομάδα αφύπνισης», στο πλαίσιο της οποίας -μέσω μηνυμάτων και ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων- η κυβέρνηση ελπίζει «να αφυπνίσουμε τον κόσμο από τον εφησυχασμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα στα μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα πλοία, όπου είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Μέτρα ανακοινώθηκαν και χθες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση επταήμερης καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, μετά το Δεκαπενταύγουστο».

 

 

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά όχι μόνο το πόσοι άνθρωποι εισάγονται σε νοσοκομεία, αλλά και το πόσοι ενδέχεται να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή διασωλήνωση. «Ευτυχώς μέχρι και σήμερα τα νούμερα σε Μ.Ε.Θ. και σε διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλά και πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επομένως, τυχόν επιπλέον μέτρα θα συνδέονται με την ένταση των φαινομένων και την πίεση στο Σύστημα Υγείας».

«Η κατεύθυνση των μηνυμάτων έχει να κάνει με τη συνεργασία όλων: Κράτους, ειδικών και πολιτών, ώστε να ελέγξουμε την κατάσταση. Πάντως, επιδημιολογικά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες», επεσήμανε. 

Τοπικά μέτρα

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε πως εντός των επιλογών της κυβέρνησης είναι η επιβολή τοπικών lockdown. «Είχαμε πολλές τέτοιες αποφάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είτε αυτό αφορούσε την περιοχή της Ξάνθης, είτε της Λάρισας, είτε πιο πριν περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Καστοριάς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στην περιφρούρηση, στην περιχαράκωση και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Αν χρειαστεί να πάρουμε τέτοια μέτρα, θα τα πάρουμε. Πάντα θα ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών».

Ερωτώμενος σχετικά με τα νέα μέτρα, αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας είπε: «Ένα βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι μάσκα δεν είναι μόνο, η λεγόμενη ιατρική-φαρμακευτική, της μιας χρήσης, αυτή που μπορούμε να προμηθευτούμε. Έχουμε δώσει οδηγίες και προδιαγραφές για χρήση υφασμάτινης μάσκας, δηλαδή χρησιμοποιούμενης πολλές φορές με πλύσιμο και τακτική καθαριότητα, ακόμη και αυτοσχέδιας. Άρα, το κόστος για το νοικοκυριό είναι πολύ χαμηλότερο. Ο κορονοϊός είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας κάνουμε ό,τι πρέπει όλοι για να του στερήσουμε αυτό το οξυγόνο, τηρώντας τα μέτρα των ειδικών».

Ανασχηματισμός και οικονομία

Σχετικά με τις «λειτουργικές βελτιώσεις» που ανακοινώθηκαν χθες στην κυβέρνηση, επεσήμανε πως απαιτούνταν «κάποιες διορθωτικές κινήσεις» σε ένα «πετυχημένο σχήμα».

Όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας, έκρινε πως ο Οκτώβριος θα είναι μήνας ορόσημο, καθώς «θα έχουμε την υποβολή του συνεκτικού μας σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απορρόφηση των πολλών δισεκατομμυρίων που καταφέραμε να κερδίσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε αυτό το συνεκτικό σχέδιο». 

Προανήγγειλε μειώσεις σε φόρους και εισφορές, λέγοντας: «Θα φύγουν έκτακτες επιβαρύνσεις που μπήκαν στις εποχές των μνημονίων, όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ή το τέλος επιτηδεύματος. Θα μειώσουμε σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος, για να τονώσουμε την απασχόληση ιδίως των νέων και των γυναικών. Επίσης, θα υπάρξουν και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στον ΟΑΕΔ, που είναι κομβικές, προκειμένου οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι να βρουν δουλειά».

Τέλος και αναφερόμενος στα αναδρομικά των συνταξιούχων επανέλαβε πως θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Είμαστε σε μια χρονιά πολύ δύσκολη, λόγω του κορονοϊού, και θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει συνεχώς πολεμοφόδια για να στηρίζει τον κόσμο της εργασίας, είτε είναι στον τουρισμό, είτε είναι στην εστίαση, είτε είναι σε άλλους κλάδους που πλήττονται. Οι συνθήκες είναι αβέβαιες. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα για να ρίχνουμε χρήματα για να τονώνουμε την οικονομική δραστηριότητα».
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Κυβέρνηση, Σωτήρης Τσιόδρας, μέτρα προστασίας, Μέτρα, Στέλιος Πέτσας, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK