15:28 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο τραπέζι βρίσκεται ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που γείτονα χώρα δεν δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάμε με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της, για να μη χρειασθεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο κατάλογος κυρώσεων, συνολικά ή τμηματικά» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν εκείνη η οποία προκαλούσε την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προκλητικές ενέργειες, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή».

Υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η αποκλιμάκωση και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα κόκκινη γραμμή είναι να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OΡΕΝ, αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος. 

Όπως τόνισε το δημοσίευμα, δεν έχει διαψευσθεί ούτε από την τουρκική κυβέρνηση αλλά ούτε και από την τουρκική Πρεσβεία στο Βερολίνο.

«Αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ποιος προκαλεί στην περιοχή και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας. Εμείς δουλεύουμε με τους εταίρους μας συνεχώς στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Αρχές καλής γειτονίας. Αναδεικνύουμε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ότι άλλοι προκαλούν ένταση στην περιοχή και θέλουν με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίηση» συνέχισε.

Εξοπλιστικά

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση. Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Έχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της» δήλωσε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
εξοπλιστικά, κυρώσεις, ελληνοτουρκικά, Στέλιος Πέτσας, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK