20:32 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται μία λύση win-win.

Να επιλέξει μεταξύ της έμπρακτης αποκλιμάκωσης ή των κυρώσεων κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την Τουρκία.

Κατά την τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία» της περιοχής, και έφερε ως παράδειγμα «το παράνομο τουρκουλιβυκό μνημόνιο, τις παράνομες NAVTEX, την προκλητική ρητορική». 

Επανέλαβε ότι ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είναι έτοιμος από την ΕΕ.

«Επιδιώκουμε συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με όλες τις χώρες και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη για διάλογο, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν εκβιάζεται».

Κάλεσε την Τουρκία «να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, όχι με αυθαίρετες διεκδικήσεις», αλλά στο τέλος με ένα και μόνο χαρτί, αυτό του Δικαίου της Θάλασσας. Πρόσθεσε ότι «μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι οι θαλάσσιες ζώνες», ενώ σε περίπτωση που οι δύο χώρες δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να προσφύγουν στη Χάγη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται. Περιμένουμε λοιπόν από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο. Όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Κι αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται λύση win-win

Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ανέφερε ότι η Άγκυρα θέλει διάλογο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία έχει 100% δίκιο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και να εφαρμοστεί μία πολιτική win-win.

«Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε να βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο, τη Γαλλία» πρόσθεσε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
κυρώσεις, ΑΟΖ, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK