19:26 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (475)
0 0 0
Βρείτε μας

Τον δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας δείχνει στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω άρθρου του που δημοσιεύεται σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, ειδάλλως αναφέρεται σε «ουσιαστικές κυρώσεις» της Ε.Ε. στην Άγκυρα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στους βρετανικούς «Times», στη γαλλική «Le Monde» και στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει πως «δεν βλέπει άλλη επιλογή από ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία». 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως όταν ανέλαβε το αξίωμα, τον περσινό Ιούλιο, πίστευε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν να είναι φίλες χώρες», καθώς πολλοί από τους προκατόχους του είχαν καταφέρει να υπερβούν φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως υπογραμμίζει.

«Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία»

Ο Μητσοτάκης αναφέρει τι είπε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη συνάντησή τους, το περασμένο φθινόπωρο, τονίζοντας πως του έκανε σαφές πως «είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο».

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης σημειώνει:

«Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας.. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε παράνομη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με μια από τις πλευρές του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, η συμφωνία κηρύχθηκε άκυρη από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και των νομικών εμπειρογνωμόνων και θεωρήθηκε ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή»

Έπειτα, ο Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η Τουρκία έστειλε το Πολεμικό Ναυτικό της για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ως απάντηση της συμφωνίας Αθήνας - Καΐρου για τη διευθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης κάνει σαφές το εξής στο άρθρο του:

«Η Ελλάδα δεν έχει επιδιώξει ποτέ ούτε πρόκειται να επιδιώξει την κλιμάκωση αυτών των εντάσεων, ανεξαρτήτως των προκλήσεων, αλλά η αρχικά δυσάρεστη πολιτική εντυπώσεων έχει εξελιχθεί αναμφισβήτητα σε απειλητική στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε μέρα που περνάει, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νέο ψευδή ισχυρισμό ή διαδίδει ένα νέο ψέμα. Πολεμοχαρής γλώσσα, εθνικιστική προπαγάνδα, επιθετικός μιλιταρισμός, αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ, μετατροπή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμιά, παράνομη θαλάσσια δραστηριότητα και απειλές πολέμου. Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ε.Ε., γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη-μέλη».

«Έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο»

Σε άλλο σημείο του άρθρου του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός σημειώνει με νόημα ότι «έχει παραμείνει ανοιχτός στον διάλογο κατά τη διάρκεια όλων αυτών».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αν η Τουρκία δεν απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και δεν συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις «ουσιαστικές ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Άγκυρα».

Αναλυτικά, ο Μητσοτάκης αναφέρει:

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε "έγγραφη συμφωνία". Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού. Η απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου αποτελεί επίσης απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και απειλεί το κράτος δικαίου διεθνώς. Η Ελλάδα έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση, αλλά σίγουρα ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών μας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο ίδιος συμπληρώνει:

«Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν Ειδική Σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας».

«Τι έχει να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;»

Ο Μητσοτάκης, παρ' όλα αυτά, δίνει μια επιλογή στην Τουρκία στο άρθρο του, που δεν είναι άλλη από τη συνεργασία και επισημαίνει πως η Τουρκία «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπη και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σημειώνει στο άρθρο του:

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (475)
Tags:
ελληνοτουρκικά, κυρώσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, άρθρο, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK