11:13 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Δέσμες μέτρων όσον αφορά την άμυνα, την διαχείριση της πανδημίας καθώς και την ανακούφιση όσων επλήγησαν οικονομικώς από αυτήν ανακοίνωσε στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στο Thessaloniki Helexpo Forum ανακοίνωσε δέσμες μέτρων που ξεκινούν από τομείς που αφορούν την άμυνα, μέχρι την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και των οικονομικών της επιπτώσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα δράσης έχει ένα κοινό σύνθημα, αυτό της αυτοπεποίθησης: «Της αυτοπεποίθησης στην Άμυνα και της αυτοπεποίθησης στην Υγεία και την Οικονομία».

Ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος

Όσον αφορά την άμυνα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων «ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας». Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με συνολικά έξι «εμβληματικές» αποφάσεις οι οποίες θα πολλαπλασιάσουν τόσο την ισχύ όσο και την αποτελεσματικότητα του στρατού. Συγκεκριμένα:

 • Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.  Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.
 • Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.
 • Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων και εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς καθώς και νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
 • Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής  θητείας  και της εκπαίδευσης με σκοπό οι νέοι να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. 
 • Ενεργοποίηση της αμυντικής μας βιομηχανίας. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό του ενώ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Επίσης, το επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.

Καταληκτικά:

 • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτές τις πρωτοβουλίες ως «έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας»

Τα μέτρα για την οικονομία στη σκιά της πανδημίας

Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι στο πλαίσιο της διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό ανακοινώθηκαν συνολικά 12 ακόμα πρωτοβουλίες με στόχο όπως είπε την στήριξη των αδυνάμων και την ανάπτυξη. 

Τέσσερα από αυτά, στηρίζουν την εργασία. Τρία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις και άλλα πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων:

 • Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ.
 • Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.  Το μέτρο θα ισχύει κατ' αρχάς για ένα έτος, το 2021.
 • Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
 • Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία. Χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.
 • Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ.

Επιπλέον:

 •  Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023.
 • Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016.
 • Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
 • Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική.
 • Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες.

Τέλος προβλέπεται:

 • Κατόπιν ενεργειών της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020.
 • Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο Σχέδιο Αυτοπεποίθησης, θα εξελίσεται και ένα 12μηνο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει 12 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εν συντομία σε αυτές:

 • Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
 • Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
 • Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.
 • Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
 • Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Επίσης:

 • Ανακοινώθηκε νέο Χωροταξικό Σχέδιο που οργανώνει τον δημόσιο χώρο. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια. 
 • Ενισχύεται το ΕΣΥ με τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες καθώς και με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
 • To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.
 • Στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Εν κατακλείδι:

 • Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
Tags:
άμυνα, οικονομία, κορονοϊός, ομιλία, Θεσσαλονίκη, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK