11:51 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (507)
0 0 0
Βρείτε μας

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει το Oruc Reis, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.

Ως «θετικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει Oruc Reis, σημειώνοντας πως αν η τουρκική πλευρά επιδείξει ίδια διάθεση και το επόμενο διάστημα, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.

«Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε την Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας, ωστόσο, πως το προηγούμενο διάστημα δεν είχε καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα. 

Έκρινε πως η χθεσινή κίνηση της Άγκυρας ήταν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επεσήμανε, όμως, πως «πρέπει να υπάρξει και συνέχεια».

«Εφόσον δούμε δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».

Όπως τόνισε, η ελληνική πλευρά είναι πάντα έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσει «τη μία, μείζονα διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

«Διπλωματικά ενισχυμένοι»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «δύναμη ειρήνης» και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμμαχίες της.

Βγαίνουνε διπλωματικά κερδισμένοι, είπε.

Σημείωσε πως ο όποιος διάλογος με την άλλη πλευρά θα πρέπει να είναι «καλόπιστος, χωρίς μονομερείς προκλήσεις. Είναι ο τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα, που μπορεί να φτάσει στη νομική διευθέτηση».

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε πως εναπόκειται στην άλλη πλευρά να συνεχιστούν τα βήματα στην ίδια κατεύθυνση, ενώ τόνισε πως δεν γίνεται λόγος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας.

«Η Ευρώπη στήριξε την ελληνική πολιτική, της ενεργούς διπλωματίας και τη αυτοπεποίθησης όταν πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ακόμη, τόνισε πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Όμως, αυτό «δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση». 

Πιθανές κυρώσεις

Σε ερώτηση για τη λίστα με τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, τόνισε πως «υπάρχει και θα υπάρχει. Αλλά επιθυμία μας είναι να μην επιβληθούν. Ωστόσο, θα το κάνουμε ως Ευρώπη αν δεν λογικευτεί η άλλη πλευρά».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (507)
Tags:
Ελλάδα, Oruc Reis, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK