21:08 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 10
Βρείτε μας

Μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει στάση όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και απέναντι σε άλλα κράτη που μπήκαν στο στόχαστρό της, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα και της ΕΕ στη Μεσόγειο.

Ζήτησε από την Τουρκία η αποκλιμάκωση, μετά την απόσυρση του Oruc Reis, να έχει συνέχεια και συνέπεια προκειμένου να δημιουργηθεί το κοινό έδαφος και να καρποφορήσει ο διάλογος, τον οποίο, όπως επανέλαβε, επιθυμεί η Ελλάδα και θα αφορά το μοναδικό ζήτημα, αυτό του καθορισμού θαλασσίων ζωνών.

Όπως ανέφερε στις κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η αλλαγή στάση της Άγκυρας θα πρέπει να φανεί όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και απέναντι σε άλλα κράτη που μπήκαν στο στόχαστρό της. 

Επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».

«Εφόσον συνεχιστούν τα απτά δείγματα είμαστε έτοιμοι για διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο διάλογος μπορεί να αφορά μόνο τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Μάλιστα, επισήμανε ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μέχρι την οριστική οριοθέτηση απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες. 

Η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στην πράξη

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» και υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα «η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια σε έργα», ώστε να επιτύχουμε εκεί που αποτύχαμε ως ΕΕ.

Όπως έκανε γνωστό, οι προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με την νέα πολιτική μετανάστευσης ταυτοποίησης, ασύλου, μετεγκαταστάσεων και επιστροφών θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τόνισε ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν προσθέτοντας ότι:

«Πρέπει να περάσουμε από τη Μόρια σε ένα σύγχρονο κέντρο σε άλλη περιοχή. Σε μία νέα δομή που θα κυματίζουν μαζί η ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία» εξηγώντας ότι έτσι θα υπάρχει συνευθύνη στην κατασκευή και τη λειτουργία.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
Σαρλ Μισέλ, Τουρκία, Κυριάκος Μητσοτάκης, ελληνοτουρκικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK