18:45 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στη Μόρια (105)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη έξι μεταναστών για τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για νέες, κλειστές, οργανωμένες αλλά κι ανθρώπινες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντίθεση με την ντροπή της Μόριας, όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, προέβλεψε νέα, «πολύ μεγάλη μείωση» των ανθρώπων στους καταυλισμούς, ενώ υποστήριξε πως το κυβερνητικό σχέδιο αποδίδει τα μέγιστα, ενώ ήδη το σχέδιο αυτό αναπτύσσεται σε άλλα νησιά, στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Στην παρατήρηση ωστόσο, ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως το ζήτημα αυτό είναι «τεχνικό», και εν πάση περιπτώσει «οι οργανωμένες δομές θα έχουν ένα σύστημα εισόδου/εξόδου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τον τρόπο διακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στους καταυλισμούς. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μια συγκρότηση και ένας έλεγχος, ο οποίος θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους διωκτικούς μηχανισμούς να αποτρέπονται τα οποιαδήποτε εγκλήματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση κατανοεί την κόπωση της τοπικής κοινωνίας από αυτή τη μακρόχρονη ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι κάτοικοι, ενώ ήδη έχει υπάρξει ευρεία αποσυμφόρηση του νησιού, ενώ εκτιμά πως ίσως υπάρξει και μηδενισμός των προσφυγικών καταυλισμών στην περιοχή.

Τέλος, για τη νέα δομή, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «ο προσωρινός καταυλισμός που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ σε πολύ λίγες ημέρες, είναι πρότυπος καταυλισμός, σε πολύ λίγο χρόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη νέα δομή». Η σύγκριση με τον καταυλισμό που κάηκε, είναι «πολύ χαμηλός πήχης»: «Η Μόρια ήταν μια ντροπή για τη Λέσβο και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε επιτέλους να ξεχάσουμε αυτό τον οδυρμό της Μόριας».
Θέμα:
Φωτιά στη Μόρια (105)
Tags:
ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης, δομή μεταναστών, μεταναστευτικό, μετανάστης, μετανάστες, φωτιά, εμπρηστής, εμπρησμός, Μυτιλήνη, Λέσβος, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK