07:57 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για «ανοιχτό δρόμο» ως προς τις ευρωτουρκικές σχέσεις αν η Άγκυρα τερματίσει τις παράνομες ενέργειες έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας, την Παρασκευή (02/10), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία γίνεται στις Βρυξέλλες.

Ως «μήνυμα ενότητας» χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας, την Παρασκευή (02/10), την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε, απόψε, μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας».

​Φον ντερ Λάιεν: «Εργαλειοθήκη άμεσων μέτρων για την Τουρκία αν δεν αλλάξει πορεία»

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων,  η Φον ντερ Λάιεν είπε:

«Επανεπιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα. [..] Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις διαθέσιμες επιλογές της, έχουμε μια εργαλειοθήκη την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αμέσως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία».

Επίσης, καταδίκασε τις κινήσεις της Άγκυρας τόσο εντός των ελληνικών υδάτων όσο και τις γεωτρήσεις της γειτονικής χώρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η ίδια επισήμανε πως χρειάζεται «εποικοδομητική ατζέντα» και είναι σειρά της Τουρκίας να αποδείξει πως θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, εκσυγχρονίζοντας την Τελωνειακή Ένωση και συνεργαζόμενη με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στη βάση της σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2016. 

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Στέλιος Πέτσας, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK