18:25 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (638)
0 01
Βρείτε μας

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν ικανοποίηση σχετικά με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως αντανακλά τις ελληνικές θέσεις.

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα αποτελέσματα από την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Όπως τονίζουν, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε, αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εργασίες της Συνόδου.

Η διαπραγμάτευση αποδείχθηκε δύσκολη, σημειώνουν, τονίζοντας, παράλληλα, πως το τελικό ανακοινωθέν είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά. 

«Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), κανένας δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες».

Ως προς τις συνέπειες αυτές, όπως αναφέρουν, γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπληρώνουν και συνεχίζουν αναφέροντας πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020, συμπλήρωσαν.

«Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας» εξηγούν.

«Η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν πως ο διάλογος με τη γείτονα είναι «ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μη γίνονται παράνομες ενέργειες εκ μέρους της».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (638)
Tags:
Σύνοδος Κορυφής, κυβερνητικές πηγές, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK