11:06 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (661)
0 0 0
Βρείτε μας

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Figaro, αναφέρθηκε αναλυτικά στην τουρκική προκλητικότητα, μιλώντας και για την περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη γείτονα.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, επεσήμανε πως εστάλη ένα «ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας για την προάσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών μελών της (σ.σ. ΕΕ)», αλλά και εκφράστηκε η «απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Αναφερόμενος στο τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση γνωστοποίησε πως «τέθηκε επί τάπητος η επανεξέταση κρίσιμων ερωτημάτων όσον αφορά την σχέση με την Τουρκία, όπως για την τελωνειακή ένωση αλλά και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Και κατέστη σαφές ότι εάν συνεχίσει να ενεργεί μονομερώς και επιθετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε σχετικά άρθρα των ευρωπαϊκών συνθηκών, ειδικότερα στο άρθρο 29 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 215 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αμφότερα αφορούν τις κυρώσεις».

«Απαράδεκτη πρόκληση»

Ως «απαράδεκτη πρόκληση» χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τμήμα της παραλιακής ζώνης στα Βαρώσια, κρίνοντας πως η κίνηση αυτή «αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Επανέλαβε, όμως, πως η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά επιδιώκουν την «βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία». «Οι κανόνες υπάρχουν για να τους σεβόμαστε» υπογράμμισε όμως.

Αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν για τη «διαρκή και ισχυρή στήριξή του» στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, μίλησε για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

«Αναμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Στο πλαίσιο της γερμανικής διαμεσολάβησης συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα ξαναρχίσουν από το σημείο όπου διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016».

Εν συνεχεία είπε: «Επιτρέψτε μου να αποσαφηνίσω ότι το θέμα αυτών των συζητήσεων, όπως και των προηγούμενων γύρων, μένει απαράλλαχτο: Είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Είναι η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Μιλάμε, δηλαδή, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αυτό και μόνο. Στο μεσοδιάστημα μπορούν να γίνουν παράλληλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και -γιατί όχι- ανάμεσα σε εμένα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία δεν προγραμματίζεται αυτή τη στιγμή, αλλά δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Ξαναλέω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις».

Εν συνεχεία, επανέλαβε τις δύο επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά στην ένταση: «Αυτός του διαλόγου και της διπλωματίας, του διαλόγου που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δίχως μονομερείς ενέργειες και στο πλαίσιο του σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Η δεύτερη οδός είναι αυτή της κλιμάκωσης και της έντασης, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη σε βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στον πρώτο δρόμο. Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο να δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, προκειμένου να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». 

«Νίκη για τη Δημοκρατία η καταδίκη της Χρυσής Αυγής»

Ερωτώμενος σχετικά με την καταδικαστική απόφαση κατά της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πραγματική νίκη για τη Δημοκρατία».

«Κλείνει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη δημόσια ζωή της χώρας. Ως πρωθυπουργός, πάντοτε απέχω από τον σχολιασμό δικαστικών αποφάσεων, ως Έλληνας πολίτης ωστόσο χαίρομαι, όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες μου, που αυτό το κόμμα χαρακτηρίστηκε [από το δικαστήριο] εγκληματική οργάνωση».

Μεταναστευτικό

Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες, από πλευράς Άγκυρας, για επαναπροώθηση λεμβών προσφύγων και μεταναστών, διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους καταγγελίες συνιστούν προσβολή για το Λιμενικό Σώμα μας, το οποίο κυριολεκτικά έχει διασώσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα». 

«Τα νησιά μας πάντοτε προσέφεραν καταφύγιο σε αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη. Κάνουμε μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά όσον αφορά την προστασία των συνόρων, την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και την εξέταση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου, αλλά απαιτείται ένα ευρωπαϊκό έργο σε αυτό το ζήτημα. Είναι απαραίτητο».

Τέλος, σχετικά με τη φωτιά στη Μόρια είπε πως «ανέδειξε την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση ειδικά στα νότια σύνορα της Ευρώπης» και τόνισε πως η χώρα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το ζήτημα.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (661)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK