19:16 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1812)
0 114
Βρείτε μας

Στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε δύο νέα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της COVID-19. Ποια είναι.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας της COVID-19, ενώ ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι και το γενικό lockdown δεν αποτελεί επιλογή, καθώς, όπως είπε, απαιτούνται άλλου είδους μέτρα «πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά», τα οποία θα εφαρμοστούν από Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 06:00.

Τα νέα μέτρα

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:30 ως τις 05:00 σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4. Εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, ενώ στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, γιατί «ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».
«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, όπως είπε, θα ενισχυθούν και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, με τους παραβάτες να τιμωρούνται, ενώ προανήγγειλε και περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στον χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, επεσήμανε πως η εξάπλωση του κορονοϊού εντοπίζεται περισσότερο στους νέους και τους παρακάλεσε να προσέχουν.

«Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα. Κατανοώ τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα και θέλουν να γλεντήσουν. Όπως γνωρίζω ότι και το αίμα των μαθητών βράζει. Και έτσι πρέπει να είναι. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, τονίζοντας πως υπάρχουν οι προοπτικές η χώρα μας να αποκτήσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

«Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με τον νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης. Δεν σας ζητώ να κάνετε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε την άνοιξη, όταν η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ποιες είναι οι «κόκκινες» και οι «πορτοκαλί» περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές που είναι σε επίπεδο 3 είναι οι εξής: Ιωάννινα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Καρδίτσα, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Λέσβος, Αττική (μαζί με τα νησιά), Αχαΐα, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πέλλα, Σάμος, Μύκονος, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες, Σάμος, Κέα-Κύθνος

Οι περιοχές που είναι σε επίπεδο 4 είναι οι εξής: Καστοριά και Κοζάνη.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1812)
Tags:
κέντρο Αθήνας, Αθήνα, Περιφέρεια Αττικής, Αττική, καραντίνα, lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας, μάσκες, μάσκα, μέτρα προστασίας, μέτρα ασφαλείας, Μέτρα, διάγγελμα, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK