02:24 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1785)
0 02
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση αδύναμων νοικοκυριών ενόψει Χριστουγέννων, τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να διαπιστωθεί αν θα ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη του Νοεμβρίου καθώς και αναστολή πλειστηριασμών. Τα τρία ζητήματα είχαν θέσει με προτάσεις τους οι κ.κ. Τσίπρας, Γεννηματά και Βελόπουλος.

Οικονομική στήριξη στα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη για τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κλείνοντας τη συζήτηση για τον κορονοϊό και κάνοντας δεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει η δυνατότητα ώστε να γίνει αυτό και οι λεπτομέρειες θα δοθούν προσεχώς.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που για κάποιο λόγο έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας που έχουμε θεσπίσει ή που χρειάζονται μία ειδική στήριξη, η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερη ανάγκη» ανέφερε.

Επίσης, συμφώνησε και με την πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου για αναστολή πλειστηριασμών, προαναγγέλλοντας ότι και αυτό θα γίνει καθώς θα υπάρξει σχετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τεστ σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου πριν ανοίξουν τα σχολεία

Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα σχολίασε και το αίτημα για μαζικά τεστ. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα τεστ στα σχολεία που προηγουμένως η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε ότι δεν γίνονται όταν υπάρχει κρούσμα σε σχολείο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπάρχει στόχος την μεθεπόμενη εβδομάδα να γίνουν «έξυπνα, στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάτι που δεν θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη του μήνα ή θα πρέπει να παρατείνουμε (σ.σ. το κλείσιμο) για κάποιες εβδομάδες». 

Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να υποδείξουν από έναν συνομιλητή με το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο που η χώρα θα προχωρήσει στη στρατηγική του εμβολιασμού.

«Κυβέρνηση και ειδικοί έπεσαν έξω στη Θεσσαλονίκη»

Αρχίζοντας την τριτολογία του, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω και ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ότι η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και την τοπική ηγεσία για να εορταστεί όπως εορτάστηκε ο Άγιος Δημήτριος.

«Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας κάνει να πούμε ότι ναι, πέσαμε έξω στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Έπεσαν έξω όλοι οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τώρα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι το Διαβαλκανικό έχει ήδη μπει στην εφημερία, ενώ αξιοποιείται όποιο κρεβάτι υπάρχει. Συνολικά για το ζήτημα της επίταξης ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έθεσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησε ότι αν αυτό είχε γίνει από τον Μάρτιο, οπότε υπήρχε το αίτημα, σήμερα θα είχαν δαπανηθεί αχρείαστα χρήματα.

Το μοντέλο που ακολουθείται είναι η αξιοποίηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων όποτε είναι απαραίτητο «σε συνεργασία και όχι σε αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα».

Ακόμα, συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το γεγονός ότι υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή προκειμένου να συμμετέχουν τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο. Ταυτόχρονα έχουμε κι εμείς δίκιο όταν δρομολογούμε προγράμματα ενίσχυσης με laptop στα σχολεία. Έχουν διατεθεί πάνω από 40.000 laptop και tablet, σχεδιάζεται να ξεπεράσουν τα 90.000 τον Φεβρουάριο, θα ζητήσω να επισπευσθεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρχει παιδί που να μην μπορεί να έχει πρόσβαση λόγω τεχνολογικού προβλήματος γιατί αυτό πράγματι δημιουργεί ανισότητες».

Εξάλλου, συμφώνησε στην ανάγκη αυξημένων ελέγχων στους χώρους εργασίας τόσο για τη χρήση μάσκας όσο και για την τηλεργασία

Βεβαίως υπήρχε εφησυχασμός από όλους μετά το πρώτο lockdown, ενδεχομένως και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει αυτό να επαναληφθεί τόνισε.

Έκλεισε την ομιλία του με έναν στίχο του Λέοναρντ Κοέν από το «Anthem»: «Υπάρχει μια ρωγμή, μια ρωγμή στα πάντα, έτσι μπαίνει το φως μέσα».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1785)
Tags:
τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, πλειστηριασμοί, νοικοκυριά, Χριστούγεννα, επίδομα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK