15:38 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί η λειτουργία του δημοσίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας κορονοϊού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «από την 1η ημέρα της κρίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ως 1η προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «στο δημόσιο τομέα οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα».

Συγκεκριμένα:

  • Λειτουργία του δημοσίου τομέα με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό
  • Τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως όχι λιγότερο από το 50% του συνολικού προσωπικού
  • Η διοίκηση των υπηρεσιών πρέπει να εξασφαλίσει την παραμονή στο σπίτι των εργαζομένων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ευάλωτων είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε σε άδεια
  • Προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 15 ετών. Σ' αυτούς υπάρχει και η δυνατότητα για μειωμένο ωράριο σε 25% ή για εναλλακτικό ωράριο.

Τα παραπάνω ισχύουν από τη Δευτέρα 16/11 και για όλους τους γονείς που πηγαίνουν στο δημοτικό, ενώ αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει ανακοινώσει σχετικά το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ αναλογικά για το διάστημα που οι εκπαιδευτικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές καθώς και επιστρεπτέα προκαταβολή, με υποχρέωση επιστροφής στο 50%.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ θα υπάρχουν 3 ωράρια λειτουργίας στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, αλλά και ευελιξία στο ωράριο εξυπηρέτησης, κατόπιν συνεννόησης με το κοινό.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, το προσωπικό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς «πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες από τους δήμους», για όσο διάστημα δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία παραμείνουν κλειστοί.

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. 

«Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θέλω να καλέσω τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων» σημείωσε.
Tags:
τοπική αυτοδιοίκηση, Δημόσιο, Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK