20:43 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Θέση αναφορικά με την πολεμική που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την πορεία του Πολυτεχνείου παίρνει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, να γίνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, «όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς»

Οι δύο διαστάσεις του θέματος

Το θέμα της απαγόρευσης συναθροίσεων έχει δύο διαστάσεις: τη νομική και την κοινωνικοπολιτική, είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και εξήγησε:

Στην πρώτη, «ήδη οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Βενιζέλος κ.ά. έχουν τοποθετηθεί πάρα πολύ σαφώς, κατά την άποψή μου δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση. Το Σύνταγμα επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος των συναθροίσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας, και προφανώς, δημόσιας υγείας. Εάν θεωρούσαμε ότι η δημόσια υγεία δεν αποτελεί υπέρτερο σκοπό δημόσιου συμφέροντος, είναι προφανές ότι όλα τα μέτρα περιορισμού της κίνησης, που, κατά την άποψή μου, είναι πολύ αυστηρότερα, θα έπρεπε να κριθούν κατά μείζονα λόγο αντισυνταγματικά. Δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους πολίτες να περιορίσουν καθ' ολοκληρίαν την κίνησή τους κι από την άλλη πλευρά να συζητούμε έστω, εάν είναι συνταγματικό, το να περιοριστεί μία πορεία, δηλαδή κινητή συνάθροιση για 3-4 ημέρες. Υπάρχει πλήρης αναλογικότητα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Κατά την άποψή του, «το μείζον είναι το κοινωνικοπολιτικό. Και τούτο γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Δεν μιλώ για σύμπνοια ή συνέργεια του πολιτικού συστήματος, μιλώ για στοιχειώδη ευθύνη του πολιτικού συστήματος και η άρνηση, η οποία υποδεικνύεται από ένα συγκεκριμένο υποσύνολο του πολιτικού συστήματος στο να συνταχθεί με το αυτονόητο, δηλαδή στο να μετριάσουμε στο απολύτως στοιχειώδες τον σημαντικό για τη Δημοκρατία εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, όπως συνέβη με όλες τις επετείους το τελευταίο 8μηνο» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας κάνοντας επιπλέον λόγο για «προσβολή στη μνήμη των νεκρών» και «προσβολή της κοινής λογικής». 

«Αδιανόητο να το συζητούμε»

Υπογράμμισε πως «αυτή η συζήτηση είναι πολύ έξω από την κοινωνία», και αναφέρθηκε στα δραματικά νούμερα της πανδημίας.

«Όταν μόνο χθες είχαμε 71 νεκρούς, το να συζητούμε αν πρέπει να επιβάλουμε περιορισμό στην κίνηση για την πορεία που εξ ορισμού έχει έναν συγχρωτισμό, είναι αδιανόητο. Πολύ περισσότερο όμως είναι το τελείως λάθος μήνυμα το οποίο δίνουμε προς την ελληνική κοινωνία, όταν με τον τρόπο αυτό ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχουν πολίτες που είναι πέρα και πάνω από τους... κοινούς πολίτες, αξίες που είναι πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία, [και η συγκεκριμένη επέτειος] πέρα και πάνω από άλλες, εξίσου σημαντικές για τη χώρα μας, επετείους».

Ενημέρωσε πως έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα και «είχαμε ενημερώσει σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αυτονόητη αυτή επιλογή για τον περιορισμό της κίνησης αυτής τις μέρες αυτές και άρα υπήρξε πλήρης και απόλυτη ενημέρωση». 

Ο φετινός εορτασμός, όπως είπε, θα τιμηθεί «με τον προσήκοντα τρόπο και με το προσήκον μέτρο».

Τι θα γίνει εάν επιχειρηθεί πορεία

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η αστυνομία σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν πορεία, η απάντησή του ήταν σαφής:

«Υπάρχει ο νόμος, ο οποίος θα επιβληθεί. Ο νόμος είναι για όλους τους πολίτες, δεν διακρίνει. Δεν θα υπάρξει δυνατότητα να έχουμε παραχωρήσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον νόμο. Δεν θα υπάρξει πορεία».
Tags:
Πολυτεχνείο, κορονοϊός, Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK