15:09 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Είχε προηγηθεί νέα ανακοίνωση από τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

«Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ερωτηθείσα σχετικά με «την επίσημη απάντηση της UNESCO στις ψευδείς δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας της περασμένης εβδομάδας».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η αντίδραση της γενικής διευθύντριας, η οποία έχει την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης του Διεθνούς Οργανισμού, δηλώνει την πραγματική ανησυχία και το ενδιαφέρον του. Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών που εξετάζουν την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, από μουσεία σε τεμένη».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020».

«Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς καθεμία από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας» επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει, η επιθεώρηση αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και καλύπτει διάφορα στοιχεία στην Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί και «είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK