03:01 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Στα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στο Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται και έργα υποδομών όπως ο οδικός άξονας Ε65 και ο ΒΟΑΚ.

Συνολικά 72 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για το Εθνικό Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, 32 δισ. θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα διατεθούν μέσα από δράσεις του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη εξαετία. 

Μεταξύ των έργων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο βρίσκονται και έργα υποδομών όπως ο οδικός άξονας Ε65 και ο ΒΟΑΚ.

Επίσης, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, έργα με μεγάλη μαζικότητα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως η σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του κτιριακού μας δυναμικού με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο θα είναι μεγαλύτερο και ευρύτερο από αυτά που εφαρμόστηκαν έως σήμερα.

Προβλέπει, ακόμα, την πλήρη ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τη χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

​Η τελική μορφή του προσχεδίου θα συζητηθεί και στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το προσχέδιο έχει δύο βασικές κατευθύνσεις καθώς:

«Απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα ανήκει στις πιο ευνοημένες χώρες της συμφωνίας, καθώς οι εισροές που θα λάβει θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο προϊστάμενος του Οικονομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας.

Tags:
κορονοϊός, Ταμείο Ανάκαμψης, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK