12:05 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Την Τουρκία «δείχνει» ως υπεύθυνη για το ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Στη βάρκα επέβαιναν συνολικά 34 άτομα, 32 εκ των οποίων διασώθηκαν –15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά– ενώ αγνοούνται δύο γυναίκες περίπου 20 ετών.

Όλοι οι διασωθέντες είναι σομαλικής καταγωγής και μεταφέρθηκαν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. 

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο υπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε πως από τις καταθέσεις των ατόμων που διασώθηκαν «προκύπτει ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε «στις ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές» σημειώνοντας πως «συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο» πρέπει «να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελά τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων».

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK