21:49 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2466)
0 03
Βρείτε μας

Τη δυσαρέσκειά της ως προς τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας της COVID-19, εξέφρασε νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Τι απαντά η ΝΔ.

Απάντηση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) που δεν συναινεί με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, έδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων.

«Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων» τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ.

Στη συνέχεια, τονίζει με έμφαση πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί.

«Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Εκκλησία ζήτησε ανοιχτούς ναούς για τα Θεοφάνεια και αγιασμό των υδάτων

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η ΔΙΣ χαρακτήρισε αιφνιδιαστικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αυστηροποίηση των μέτρων, τονίζοντας πως οι ναοί εντέλλεται να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων, όπως είχε συμφωνηθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση «χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊό».

Στο ίδιο μήκος πρόσθεσε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα τελεστεί Αγιασμός των υδάτων, ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες.

Όπως προβλέπεται στην σχετική υπουργική απόφαση, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2466)
Tags:
Θεοφάνεια, COVID-19, κορονοϊός, ΝΔ, Κυβέρνηση, εκκλησίες, Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK