15:00 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Μετά από έντονο παρασκήνιο και αντικρουόμενες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρέστη και τέλεσε την ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων στελεχών της κυβέρνησης δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό μετά την «κόντρα» για τα Θεοφάνεια.

Αναμφίβολα η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων μελών της κυβέρνησης «έκλεψε» το ενδιαφέρον καθώς θεωρήθηκε ως η ευκαιρία για να πέσουν οι τόνοι μετά τον «ιερό πόλεμο» για τα Θεοφάνεια.

Το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ιερώνυμου συνέβη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες από το Προεδρικό Μέγαρο, δίνοντας την ευκαιρία για απευθείας συνομιλία έστω και …στο πόδι.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος
© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOC
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αρχιεπίσκοπο για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Αφού τέλεσε την ορκωμοσία του πρώτου γκρουπ ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε και ένα μήνυμα στα νέα μέλη για καλή δύναμη αλλά και καλή συνεργασία, που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αναφορά και στο φλέγον ζήτημα για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος έκανε ειδική μνεία στη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και Πολιτείας εν όψει των εορτών και την οποία ζητά να μην ανατραπεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος
© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOC
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο» ενώ τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ότι «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, αυτό ισχύει και για την εκκλησία».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος
© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOC
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Ελπίδες για αμοιβαία λύση

Πληροφορίες του Sputnik, χαρακτηρίζουν «πολύ καλό» το κλίμα που επικράτησε στο σύντομο τετ α τετ, ενώ εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μία αμοιβαία λύση για στο ζήτημα.

Πάντως, μένει να φανεί εντός της ημέρας αν η αγαστή συνεργασία που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος θα συνεχιστεί και αν θα σβήσουν οι φωτιές που άναψε η απόφαση να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί για τους πιστούς τα Θεοφάνεια. 

Υπενθυμίζεται ότι, η Ιερά Σύνοδος απάντησε στα κυβερνητικά μέτρα με «αντάρτικο» καλώντας τις εκκλησίες να λειτουργήσουν όπως και στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αυστηρή και πλέον μένει να φανεί αν θα υπάρξει συμβιβασμός.

Από το πρωί, πάντως, υπήρξε έντονο παρασκήνιο για τη συμμετοχή ή όχι του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην ορκωμοσία, με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Αθηναγόρα να αναφέρει αρχικά ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται και λίγη ώρα αργότερα να ανακοινώνει ότι θα χοροστατήσει τελικά μόνο στην ορκωμοσία των πρώτων έξι υπουργών και υφυπουργών.

Tags:
Θεοφάνεια, ορκωμοσία, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK