22:40 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 06
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει στην επιστολή του ότι το πιστοποιητικό θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους πολίτες ώστε να εμβολιαστούν.

Για άμεση ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω της οποίας προτείνει την υλοποίηση ενός σχεδίου για την παροχή πιστοποιητικού σε όσους πολίτες της ΕΕ εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζει στην «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη», καθώς «εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας της COVID-19».

«Υπό αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, αφού διευκρινίζει πως στην Ελλάδα «κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί», χαρακτηρίζει ως βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τη δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει επίσης πως ενώ «δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Δεν παραλείπει μάλιστα να υπογραμμίσει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει επίσης και ένα επιπλέον «θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα». 

«Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μάς έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες» συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, δε, γνωστοποιεί πως έχει αποστείλει αντίγραφο της επιστολής σε όλους τους ομολόγους του, ενώ ανυπομονεί να δώσει από την πλευρά του την «αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου» σημειώνει κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έκανε νωρίτερα γνωστό το Politico, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

Η επιστολή Μητσοτάκη θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Kερμέκερ, επιβεβαίωσε πως τα ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεθούν επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ' αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, πως «θα απαντήσουμε» στην επιστολή με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης, επισημαίνοντας πως «είμαστε στη διαδικασίας ανάλυσης του περιεχομένου».

Tags:
COVID-19, καραντίνα, κορονοϊός, πιστοποιητικό εμβολιασμού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιστολή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK