03:30 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία μίλησε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος και στις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

«Επιδιώξαμε την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία με ένα ωστόσο σαφές πλαίσιο» ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Το πλαίσιο αυτό, απαιτεί να μην υπάρχει καμία ερευνητική δραστηριότητα εντός της ελληνικής ΑΟΖ και στοχεύει στην «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρες, καθώς τονίζουν ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η χώρα οργανώνει τις συμμαχίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες.

«Η χώρα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, ο πρωθυπουργός απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση με τη γείτονα χώρα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση νησιών.

Καταληκτικά, σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης των θαλασσίων ζωνών, μια εξέλιξη που θα ευνοήσει και την Τουρκία.

Δένδιας: Η ατζέντα με την Τουρκία είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει

«Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί κανείς από τις δύο πλευρές να αποφασίσει μονομερώς τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών.

«Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Για το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας. Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, σημείωσε ότι δε μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Βαρβιτσιώτης: Στόχος ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος της εθνικής πολιτικής είναι «ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συζητηθεί «το θέμα προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας εφόσον βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από την τουρκική πλευρά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στον ρόλο του διεθνούς παράγοντα σε αυτή την εξέλιξη, ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες που πρέπει αυτός να έχει.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν την αίσθηση ότι «ξαφνικά επειδή θα ξεκινήσουν οι επαφές όλα τα προβλήματα θα λυθούν».

Καταληκτικά, σε ό,τι αφορά την επικείμενη ψήφιση των νομοσχεδίων για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και την προμήθεια των Rafale, ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόταξε την ανάγκη το κοινοβούλιο να στείλει «ομόφωνο μήνυμα ότι είμαστε ταγμένοι στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας μέσα από την αύξηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας και ταγμένοι στις δυνατότητες που μας δίνει το διεθνές δίκαιο».

Tags:
διερευνητικές επαφές, Ελλάδα, Τουρκία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK